Staatssecretaris moet huiswerk overdoen
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Van der Laan (Media) opnieuw op papier stelt hoe bepaalde onderwerpen uit haar omroepplan gaan uitwerken. Dat bleek woensdag uit een debat in de Kamer over de hervorming, per 2008, van het omroepbestel.
Het debat spitste zich toe op de programma’s van de NPS. Die ledenloze omroep moet in de plannen van het kabinet verdwijnen, maar zijn programma’s moeten wel kunnen blijven. Van der Laan wil dat die uitzendingen door anderen worden overgenomen, bijvoorbeeld door andere omroepen of door de raad van bestuur Publieke Omroep (PO).Maar hoe moet dat dan precies? Dat vroegen veel leden van oppositiepartijen zich af en de D66–bewindsvrouw moest toegeven dat ze niet overal een antwoord op had. „Ik heb het nog niet goed doordacht", zei ze over een bepaald onderdeel uit haar plan. GroenLinks, LPF en PvdA wilden het debat vervolgens direct beëindigen in afwachting van een nieuwe brief van Van der Laan, maar dat lieten de coalitiepartijen niet gebeuren.
In het nieuwe omroepbestel onderscheidt de staatssecretaris drie categorieën. In functie A mag de NOS onafhankelijke nieuwsprogramma’s maken, in functie B gaan de verschillende omroepen programma’s over opinie en debat verzorgen en in functie C is ruimte voor verschillende zendgemachtigden om programma’s te maken over kunst, cultuur en specifieke informatie.
Het geschiedenisprogramma “Andere Tijden” (NPS/VPRO) valt straks in categorie C, maar omdat de NPS verdwijnt is er een financieel probleem. De VPRO kan het budget waarschijnlijk niet alleen ophoesten. De eerdere garantie van Van der Laan dat NPS–programma’s niet hoeven te verdwijnen kan ze geen gestalte geven en daar vielen veel oppositiepartijen woensdag over.
Van der Laan benadrukte dat ze als politica geen directe invloed heeft op de programma’s. Ze wil dat ook niet. „Daarom moet ik over dit soort zaken in overleg met de raad van bestuur Publieke Omroep en dat vergt tijd. Ik verwacht dat ik pas komend voorjaar iets op papier kan zetten over deze kwestie, maar als de Kamer een brief wil hebben zal ik morgen een vierregelig briefje versturen met deze inhoud", beet Van der Laan vooral GroenLinks–fractievoorzitter Halsema toe.