Bisdom roept museum op overleg te hervatten
’s-HERTOGENBOSCH - Het bisdom Den Bosch heeft het bestuur van het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Land-Stichting gevraagd het overleg te hervatten en de oprichting van de nieuwe burgerlijke exploitatiestichting ongedaan te maken. Dit heeft voor hem de voorkeur boven juridische acties.
Dat meldt het bisdom in een woensdag uitgebracht persbericht. Bij het uitblijven van een positief antwoord „kan het bisdom zich gedwongen voelen tot juridische stappen. Het heeft daartoe wettelijk tot één jaar na dato de mogelijkheid”, aldus de persverklaring.
Het bisdom zegt het te betreuren dat het vertrouwen dat het het bestuur had gegeven op het moment dat bisschop Hurkmans het ontslag ongedaan maakte, is geschonden. „In de overlegperiode heeft het bisdom voorgesteld de oprichting van een burgerlijke stichting juridisch te laten onderzoeken. Achteraf blijkt dat het bestuur eenzijdig heeft besloten zo’n stichting op te richten; en zonder dat in de statuten in de positie van de bisschop is voorzien.”
In een reactie zegt P. M. Gijsbers, directeur van het Bijbels Openluchtmuseum, dat het bestuur zeker bereid is weer met de bisschop -„Bijna zei ik: de keizer”- in gesprek te gaan. „Maar dan wel vanuit een positieve insteek. Het is voor beide partijen beter dat voor de oprichting van een exploitatiestichting is gekozen. Juridisch is nu volstrekt helder wat ieders rechten en plichten zijn. In de nieuwe situatie hoeven bestuursleden niet meer voortdurend in angst te zitten voor wat hen nu weer boven het hoofd hangt. Want de angel zat hem in de eenzijdige bisschoppelijke macht.”
Ook bestuursvoorzitter E. Schröder benadrukte woensdag op een persconferentie dat „het niet goed is dat één persoon alle macht in handen heeft in zo’n miljoenenbedrijf. Dat willen we ook niet meer, dat is uit de tijd. Door de houding van de bisschop waren we bijna failliet gegaan. Grote subsidiegevers zoals het ministerie en de provincie Gelderland hebben ons al ernstig gewaarschuwd.”
Volgens directeur Gijsbers was er in de achterliggende tijd inderdaad een sfeer van vertrouwen ontstaan. „Misschien leuk om te melden: de bisschop vindt dat er toch voldoende christelijke elementen in het museum voorkomen. En ik garandeer dat die ook in de toekomst zullen blijven bestaan.”
Het museumbestuur is er niet op uit geweest de bisschop buitenspel te zetten, zegt hij. „Ik denk dat het bestuur een edele beslissing heeft genomen.” Het beheer van het museum is nu ondergebracht in een burgerlijke exploitatiestichting. Deze zal het museum verder ontwikkelen als „een museum van de drie monotheïstische godsdiensten, christendom, Jodendom en islam, die in het Midden-Oosten zijn ontstaan en elkaar in de aartsvader Abraham ontmoeten.” In deze stichting heeft bisschop Hurkmans geen zitting.
Wel behoudt hij in de Stichting Heilig Land Stichting, waar hij twee ”kwaliteitszetels” krijgt, zeggenschap over de gebouwen en de museale begraafplaats. Verder blijft hij het goedkeuringsrecht houden over de benoeming van nieuwe bestuursleden. De Stichting Heilig Land Stichting zal het museum verhuren aan de nieuwe exploitatiestichting. „Statutair hadden we daar de mogelijkheid toe”, aldus Gijsbers.
In de toekomst zal de bisschop vooral de inhoud van de christelijke kant van het museum bepalen. Gijsbers: „Er zullen bijvoorbeeld aanvullingen komen ten dienste van het catechetisch gebruik, onder meer door middel van bijbelteksten.”
De directeur heeft de indruk dat er thans sprake is van „een win-winsituatie.” „Alleen op deze manier kon de positie van zowel het bestuur als die van de bisschop worden veiliggesteld.”