Ook acties bij NAM Emmen
UTRECHT - De vakbonden willen vanaf woensdag niet alleen bij Shell-dochter NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) in Den Helder, maar ook bij de NAM in Emmen de productie op een laag pitje zetten.
Dit heeft een woordvoerster van de CNV Bedrijvenbond dinsdagmorgen laten weten.Maandagavond zijn werknemers van Shell in Pernis en Moerdijk begonnen met het stilleggen van de productie. Volgens de CNV Bedrijvenbond verloopt dat volgens schema.
Bij de NAM in Den Helder en Emmen willen de bonden de productie met de helft terugbrengen. Verder houdt het personeel donderdagmiddag bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen een werkonderbreking van twee uur.
Het conflict bij Shell draait om de pensioenregeling, die geldt voor de 10.000 werknemers.
Benzinehandelaren maken zich ondertussen geen grote zorgen over de staking bij de raffinaderij van Shell in Pernis. Deze raffinaderij zal na drie tot vijf dagen staking op minimaal vermogen draaien. Analisten verwachten dat de productiebeperking geen direct gevolg heeft voor het aanbod van (auto)brandstoffen. Sinds orkanen vorige maand een groot deel van de Amerikaanse olieproductie buiten werking stelde, draaien de Europese raffinaderijen op vol vermogen. Hierdoor is er in Europa al wekenlang een licht overschot aan raffinageproducten als benzine en diesel.
Na twee weken staking zal de raffinage helemaal tot stilstand komen. Dan is het goed mogelijk dat de prijzen aan de pomp weer zullen stijgen.
De raffinaderij in Pernis kan 412.000 vaten ruwe olie (van 159 liter) per dag verwerken.
De prijzen voor benzine en diesel zijn al weken op hun retour. In augustus en september stegen de prijzen voor deze motorbrandstoffen onder meer door uitval van raffinaderijen aan de Amerikaanse zuidkust. Shell liet vrijdag weten niet in te zullen gaan op het ultimatum van de vakbonden inzake het pensioenconflict. Tot het aflopen van het ultimatum maandagavond zes uur wordt er volgens een ingewijde niet gesproken tussen de oliemaatschappij en de vakbonden. Wel heeft Shell met de bonden overleg gevoerd over technische- en veiligheidsaspecten van de productiestaking.
Het olieconcern wil zijn werknemers, waarvan 9000 bij Shell en 1800 bij de NAM, voor het eerst in jaren pensioenpremie laten betalen. Tot nu toe nam de werkgever dat volledig voor zijn rekening. Ook wil het bedrijf zijn werknemers later met pensioen laten gaan. De vakbond ziet, gezien de gezonde financiële situatie bij het Shell-pensioenfonds, geen enkele reden voor deze maatregel.
De Maasvlakte Olie Terminal (MOT), waar alle supertankers worden gelost, voorziet vooralsnog geen problemen bij het stilvallen van de grote raffinaderij. „Dan zal de olie elders worden opgeslagen of wordt de aanvoer stilgelegd”, aldus een woordvoerder. Vanuit de MOT wordt de ruwe olie via pijpleidingen naar raffinaderijen en opslagtanks vervoerd. Het bedrijf is gezamenlijk eigendom van de oliemaatschappijen Shell, BP, Esso, Kuwait Petroleum, Total en tankopslagbedrijf Vopak.
Mocht Pernis langdurig worden stilgelegd dan zal de vraag naar ruwe olie hieronder kunnen lijden. Mogelijk zullen tankers hun lading dan elders, bijvoorbeeld in Antwerpen, moeten aanbieden.
De afgelopen maand zorgden een loonconflict tot een langdurige staking bij een raffinaderij van het Franse Total in Normandië. FNV Bondgenoten, de vakbond waarbij de meeste Shell-werknemers zijn aangesloten, kon maandag niets zeggen over de organisatiegraad onder het personeel van de raffinaderij en chemiefabrieken.
Het olieconcern wil zijn werknemers voor het eerst in jaren pensioenpremie laten betalen. Tot nu toe nam de werkgever dat volledig voor zijn rekening. Ook wil het bedrijf zijn werknemers later met pensioen laten gaan. Volgens de vakbonden gaat het om bezuinigingsmaatregelen, waar ze gezien de gezonde financiële situatie bij het Shell-pensioenfonds geen enkele reden voor zien.
Shell ontkent dat er sprake is van een bezuinigingsmaatregel. Volgens het bedrijf gaat het om „toekomstige kostenbeheersing”. Ingaan op de eisen van de vakbonden, betekent voor Shell Nederland dat de jaarlijkse loonkosten met 9 procent stijgen, aldus de directie.
De oliemaatschappij is overigens verre van armlastig. Vorige week werden nog de winstcijfers over het derde kwartaal bekendgemaakt. Door de gestegen olieprijs steeg de winst exclusief voorraadeffecten en bijzondere posten (actuele kosten) met 68 procent tot 7,37 miljard dollar. Vorig jaar maakte Shell nog de grootste winst ooit voor een Nederlands bedrijf. De multinational boekte over 2004 een winst van 18,5 miljard dollar.