Aangifte Rabobank tegen bank Vlodrop
De Rabobank-vestiging in het Limburgse Vlodrop ligt onder vuur van justitie. De zelfstandige vestiging zou jarenlang verdachte transacties zoals het witwassen van geld niet hebben gemeld.
Rabobank Nederland heeft aangifte gedaan van onregelmatigheden bij de vestiging, bevestigde een woordvoerder woensdag. Hij wilde verder niets kwijt over de zaak. Ook is niet bekend over hoeveel transacties het gaat. Het zou mogelijk om tientallen gevallen gaan.
De vestiging, op de grens met Duitsland, zou jarenlang verdachte transacties hebben uitgevoerd en niet hebben gemeld. Dat is verplicht volgens de Wet melding ongebruikelijke transacties (MOT). Ook hoefden klanten zich niet te identificeren, hoewel dat wettelijk is voorgeschreven.
Volgens persofficier K. Janssen van het openbaar ministerie in Roermond begint justitie binnen een maand een onderzoek. Volgens haar heeft Rabobank Nederland aangifte gedaan van het niet-melden van verdachte transacties en valsheid in geschrifte. „Volgens de bank gaat het om de jaren 1999 en 2000”, aldus Janssen. Ze verwacht dat het onderzoek „geen maanden” zal duren.
Het is niet het eerste ’bedrijfsongeval’ bij de Rabobank. In december raakte de vestiging in Eemnes in opspraak toen bleek dat de filiaalchef zonder goedkeuring van het hoofdkantoor leningen had verstrekt. In Doetinchem speelde eerder een zaak met de beleggersclub D’n Anwas. Die zag miljoenen euro’s verdwijnen, mede door slechte adviezen van de plaatselijke Rabobank.
Rabobank is een coöperatieve bank waar de filialen een grote zelfstandigheid kennen. De Nederlandsche Bank houdt het hoofdkantoor echter wel verantwoordelijk voor het toezicht. Rabo-topman H. Smits zei bij de presentatie van de jaarcijfers begin maart naar aanleiding van de zaak Eemnes nog een paar van dergelijke gevallen te verwachten.