Slag Telefónica maakt KPN kwetsbaarder
AMSTERDAM (ANP) - KPN is in een moeilijkere positie terechtkomen door de overname van O2 door Telefónica. Uitbreiding op de Duitse markt lijkt uitgesloten, al denken analisten dat KPN zijn dochterbedrijf E-Plus ook kan inzetten als aantrekkelijke prooi in een nieuwe fusiegolf.
„E-Plus is nu echt het lelijke eendje in Duitsland”, zegt Tim Poulus van beleggingsbureau IRIS. „De grote vraag is of KPN zich bij de koopzijde of de verkoopzijde gaat scharen”, stelt Thijs Berkelder van zakenbank Petercam.De afgelopen jaren is KPN genoemd als de ideale partner van O2 in Duitsland. Gesproken is er veelvuldig, een overeenkomst kwam er echter niet doordat de partijen het niet eens werden over de overnameprijs. Zelfs in combinatie met Deutsche Telecom bleek de prijs een te groot struikelblok.
Toch wel vreemd, zo zegt Berkelder, omdat O2 anderhalf jaar geleden nog voor 115 pence per aandeel te koop leek te staan. Telefónica betaalt nu 200 pence, ofwel in totaal 26 miljard euro.
Telefónica profiteert vooral van de lage rentestand, constateert analist Poulus. „Telefónica heeft nog 4 miljard euro in kas, maar beschikt over voldoende mogelijkheden om miljarden extra lenen.”
De beurskoers van KPN steeg gisteren met bijna 4 procent op het nieuws. „Terwijl je ook zou kunnen redeneren dat de Telefónica-slag voor KPN niet echt gunstig is. Een topdriepositie in Duitsland is nu opeens heel ver weg en O2 kan met de komst van Telefónica veel harder vechten”, aldus Berkelder.
KPN is echter aantrekkelijk geworden als overnameprooi, zo vinden beide analisten. Deutsche Telekom, maar ook France Télécom, ligt daarbij voor de hand. Beide concerns hebben de ambitie om op hun belangrijkste markten een toppositie te veroveren. Bovendien heeft Deutsche Telekom zijn marktleiderschap in eigen land te verdedigen ten opzichte van Vodafone. De toevoeging van E-Plus zou dat zeker bewerkstelligen, meent Berkelder.
„De Europese consolidatieslag is nu echt op gang gekomen”, zegt de Petercam-analist. „De vraag is of Nederland en België wel zo aantrekkelijk zijn voor de grote concerns.”
IRIS-analist Poulus denkt dat KPN mogelijk een prooi kan worden van investeringsmaatschappijen. „Dit is al gebeurd met de nationale telecombedrijven in Denemarken, Ierland en Israël. Waarom zou KPN niet in dit rijtje passen?”