Binnenland

„Israël zal Iran niet aanvallen”

DEN HAAG - Israël zal Iran nooit preventief aanvallen, ondanks dat dit land binnenkort zelf een atoombom bezit. Dat stelt CIDI-directeur R. Naftaniel desgevraagd in aanloop naar het spoeddebat over Iran maandagmiddag in perscentrum Nieuwspoort.

Binnenlandredactie
31 October 2005 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

Aanleiding voor het debat is de oproep van de Iraanse president Ahmedinejad vorige week om Israël van de kaart te vegen.Volgens Naftaniel zullen de gevolgen van een Israëlische actie tegen Iran desastreus zijn. „Iran heeft raketten met een bereik van 2000 kilometer en is bovendien militair veel sterker dan bijvoorbeeld Irak in 1981, toen in Osirak een kerncentrale in aanbouw werd gebombardeerd door de Israëli’s. Gevreesd werd toen dat Irak werkte aan een kernbom. Nu, in het conflict met Iran, zullen de gevolgen een regen aan raketten op Israël zijn. Daar komt nog bij dat Iran een mondiaal probleem is en niet van Israël alleen.”

Naftaniel laakt het in zijn ogen hypocriete gedrag van veel Europese landen, die met de mond belijden dat Iran een gevaar vormt voor de wereldvrede, maar tegelijk wel de economische sancties van de VS omzeilen en zelf met het land handel drijven. Hij wijst daarbij op onder andere Italië, die Iran materiaal levert voor een tweede satelliet. „Overigens ben ik niet voor een totale handelsboycot. Dat heeft als gevolg dat de bevolking radicaliseert.”

Hij hoopt dat het debat van vandaag, waar ook Kamerleden van de drie grootste partijen aan deelnemen, niet blijft steken in mooie woorden. „De voorzichtige aanpak van Iran heeft tot nog toe geen resultaat gehad. Het wordt dus tijd voor concrete acties, al dan niet in internationaal verband. Ahmedinejad heeft niet alleen Israël bedreigd, maar ook het Westen. Dat laatste is nieuw. Het land steunt bovendien terroristen.”

Nederland zou bijvoorbeeld kunnen meebetalen aan een spionagesatelliet boven Iran, denkt de CIDI-directeur. „Dat plan is al eerder in de Kamer ter sprake geweest. Bovendien kan het democratisch verzet in Iran gesteund worden met wapenleveranties. Verder is het mogelijk om in NAVO-verband trainingskampen op te zetten voor Iraanse opstandelingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer