Reclamezuil A15 lelijkste lichtplek
ARNHEM - Een reclamezuil bij de afslag Zetten/Andelst aan de snelweg A15 (Rotterdam-Ewijk) is de lelijkste lichtplek van Gelderland. De IJsseldijk bij Doesburg is de mooiste plek waar het nog donker is.
Dat blijkt uit een wedstrijd die de Gelderse Milieu Federatie (GMF) had uitgeschreven voor de landelijke Nacht van de Nacht, die in de nacht van zaterdag op zondag is gehouden. De verlichte reclamezuil langs de snelweg is door een jury uitgekozen omdat dergelijke lichtvervuiling volgens de GMF in het hele land toeneemt. Terwijl Rijkswaterstaat probeert de snelwegverlichting terug te schroeven, neemt het aantal reclameverlichtingen bij bedrijven juist toe, aldus de organisatie.De milieuorganisatie stoort zich des temeer aan lichtreclames langs de snelweg, omdat het in de omgeving van die wegen vaak wel donker is. De reclamezuilen vormen een overdadig lichte plek in een verder donkere omgeving, stelt de GMF. Datzelfde geldt overigens volgens de GMF ook voor veel sportvelden en bruggen met aanlichting.
De organisatie vindt dat lichtreclames en sierverlichting na een bepaalde tijd ’s avonds verboden zouden moeten worden. Op zijn minst is het mogelijk verlichting door deskundigen te laten regelen, zodat veel onnodige uitstraling kan worden voorkomen. De gemeente Overbetuwe gaat daarover praten met de eigenaar van de lichtzuil langs de A15, zo heeft locoburgemeester W. Kuik toegezegd.
In de nacht van zaterdag op gisteren was het op 75 locaties in heel Nederland extra donker. Gemeenten, bedrijven, bijzondere gebouwen en glastuinbouwbedrijven doofden hun lichten in het kader van de Nacht voor de Nacht. „We willen laten zien hoe mooi donker kan zijn”, zei M. Jehae van stichting Natuur en Milieu zaterdag.
Enkele locaties waar het extra donker was, waren de Martinitoren in Groningen, de wijk Woudhuis in Apeldoorn, het Stadskantoor in Hengelo, straten in Zutphen, de stadswallen in Hulst en tuinbouwkassen in Flevoland. Volgens de milieuorganisaties hebben zowel mensen als dieren er last van dat het ’s nachts steeds vaker licht blijft. Dat licht is volgens Natuur en Milieu ook vaak overbodig, zoals bij reclamezuilen, kassen, lichtmasten bij sportvelden en lantaarnpalen die naar boven schijnen. Volgens Jehae wordt het daarom ook niet ineens onveilig op straat door de duisternis.