CDA stelt vragen over tweede echo
DEN HAAG - De CDA-fractie wil opheldering van het kabinet over vergoedingen voor prenatale testen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil alle aanstaande moeders het recht geven op een tweede echo tussen de achttiende en twintigste week van hun zwangerschap.
Tot nu toe mag de verzekeraar alleen de tweede echo vergoeden als de aanstaande moeder ouder is dan 36 of als er een medische noodzaak bestaat. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid onderstreepte deze beleidslijn nog in september dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer.Hoogervorst schreef begin deze week echter aan de Kamer dat de nieuwe zorgverzekering de tweede echo per 1 januari volgend jaar in alle gevallen vergoedt. Volgens de bewindsman gaat het om „gebruikelijke zorg” die verloskundigen en artsen aan zwangere vrouwen aanbieden.
Een woordvoerder van de minister erkende donderdagmorgen de ommezwaai: „De praktijk heeft het oude standpunt ingehaald. Bijna alle artsen en verloskundigen die zwangere vrouwen begeleiden bieden deze testen aan. Daarmee behoren ze tot de normale zorg en de regel is dan dat zorgverzekeraars dit vergoeden.”
CDA-Kamerlid Buijs verbaast zich over de standpuntwijziging van het kabinet, zo blijkt uit schriftelijke vragen die hij woensdag aan Hoogervorst stelde. De christendemocraat vraagt zich af hoe het standpunt van de minister zich verhoudt tot de septemberbrief van Ross. Verder wil hij weten wat Hoogervorst verstaat onder „gebruikelijke zorg.”
Buijs vindt het vreemd dat de bewindsman de tweede echo zo kort voor 1 januari in het verstrekkingenpakket opneemt, terwijl hij zich twee weken geleden nog verzette tegen opname van de eerste reageerbuisbevruchting in de nieuwe zorgverzekering.
Met de tweede echo en daarop volgende testen kunnen artsen en verloskundigen mogelijke afwijkingen aan het ongeboren kind constateren. Als er ernstige afwijkingen zijn, besluiten ouders in veel gevallen de foetus te laten aborteren.
De christelijke partijen in de Tweede Kamer hebben daar altijd moeite mee gehad. Ook de VVD-fractie steunde de beleidslijn van Ross steeds.
De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, Wiegel, pleitte begin september voor het opnemen van prenatale testen voor alle zwangere vrouwen in de nieuwe basisverzekering.