Buitenland

„EU voorbereid op vogelpestpandemie”

KOPENHAGEN - Alle lidstaten van de Europese Unie zijn goed voorbereid op een eventuele vogelpestpandemie. Tot die conclusie zijn experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de EU woensdag gekomen na een driedaags overleg in Kopenhagen.

Buitenlandredactie
27 October 2005 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:06

Alle EU-landen hebben plannen klaarliggen om een uitbraak van een van mens op mens overdraagbare variant van de vogelpest het hoofd te kunnen bieden, zo bleek op het overleg. Volgens het Europese hoofd van de WHO, Marc Danzon, is de kans dat een dergelijke mutatie zich voordoet overigens veel groter in Azië dan in Europa, omdat het virus hier vooralsnog in veel mindere mate voet aan de grond gekregen heeft.Er bestaat geen bewijs dat mensen de dodelijke variant H5N1 kunnen oplopen door het eten van voedsel, maar gevogelte en eieren moeten goed worden verhit om besmetting uit te sluiten. Dat heeft het voedselveiligheidsbureau van de Europese Unie in Parma woensdag meegedeeld. Er gingen geruchten dat de Europese Commissie op het punt zou staan een waarschuwing uit te geven tegen het eten van rauwe eieren, maar dat bleek niet het geval. „We denken niet dat het eten van rauwe dan wel gekookte eieren het risico van besmetting met het vogelpestvirus met zich meebrengt”, aldus woordvoerder Philip Tod van de Europese Commissie.

De gevallen van vogelpest die zich in Kroatië hebben voorgedaan, zijn veroorzaakt door het H5N1-virus, maakte de EU woensdag bekend. De voor mensen dodelijke vogelpestvariant is behalve in Kroatië onder meer geconstateerd in Roemenië, Rusland en Turkije. Er bestaat dan ook een gerede angst voor een verdere verspreiding van het H5N1-virus in Europa. De elf dode spreeuwen die in Midden-Frankrijk waren aangetroffen, zijn overigens niet aan vogelpest bezweken, meldden de Franse autoriteiten woensdag.

Om de kans op besmetting te verkleinen, droegen de Duitse autoriteiten pluimveehouders woensdag op hun vogels alleen kraanwater te laten drinken en is in de noordelijke Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren voor de periode van 5 november tot en met 15 december een jachtverbod ingesteld op wild gevogelte. In het westen van Duitsland is al een aantal dode vogels aangetroffen dat weliswaar door het eten van rattengif was doodgegaan, maar ook drager was van het vogelpestvirus. Onderzoek moet binnen enkele dagen uitwijzen of hier het gaat om de H5N1-variant van het virus.

De twee papegaaien die vorige week op Britse bodem in quarantaine doodgingen, waren naar alle waarschijnlijkheid besmet met een vogelpestvariant die uit Taiwan afkomstig is, zei de Britse minister van Milieu, Margaret Beckett, woensdag in het Britse Lagerhuis.

Voorlopige tests hebben uitgewezen dat drie inwoners van het Franse overzeese gebiedsdeel Réunion tijdens een vakantie in Thailand besmet zijn geraakt met de dodelijke vogelpestvariant H5N1. Dat heeft het Franse ministerie van Volksgezondheid woensdag bekendgemaakt.

In een dorp in Midden-China zijn zaterdag meer dan 500 kippen en eenden bezweken aan de vogelpest. Dat heeft het Chinese ministerie van Landbouw woensdag op zijn website bekendgemaakt. Het is de derde uitbraak in China in twee weken tijd. Het ministerie liet weten dat rond de nieuwe besmettingshaard, in de provincie Hunan, 2487 stuks pluimvee zijn geruimd.

De Luxemburgse regering heeft woensdag aangekondigd dat vanaf vrijdag in het land een ophokplicht voor pluimvee geldt. Vogeltentoonstellingen en wedstrijden zijn verboden. Een woordvoerder benadrukte dat het om een voorzorgsmaatregel gaat en dat er in het land geen gevallen van vogelgriep bekend zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer