Bisschop geschokt door actie Openluchtmuseum
Het bisdom Den Bosch heeft „onaangenaam verrast” kennisgenomen van het „voldongen feit” dat het bestuur van het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Land Stichting een nieuwe stichting in het leven heeft geroepen die het beheer over het museum moet gaan voeren.
Het bestuur kondigde deze nieuwe ontwikkeling in het al sinds eind maart slepende conflict met bisschop Hurkmans van ’s-Hertogenbosch dinsdag aan door middel van een persbericht. Vanmiddag organiseerde het een persconferentie.
In zijn persverklaring zegt het bestuur van de Stichting Heilig Land Stichting dat het heeft besloten het beheer van het museum „toe te vertrouwen aan een daartoe in het leven geroepen stichting naar Nederlands burgerlijk recht.” Tot op heden is het museum eigendom van bisdom Den Bosch en valt het onder het rooms-katholieke kerkrecht.
De nieuwe stichting, vervolgt het persbericht, „zal het museum verder ontwikkelen als een museum van de drie monotheïstische godsdiensten christendom, Jodendom en islam, die in het Midden-Oosten zijn ontstaan en die elkaar in de aartsvader Abraham ontmoeten.” Bisschop Hurkmans zegde het bestuur in maart de wacht aan omdat hij juist vindt dat „alle nadruk weer moet komen te liggen op Jezus Christus.”
Het persbericht meldt ten slotte dat „het bestuur van de Stichting Heilig Land Stichting, dat eigenaar blijft van het museum, nader overleg met het bisdom wil plegen over de manier waarop de door hem gewenste betrokkenheid vorm en inhoud gegeven kan worden.”
„Dit verbaast me eerlijk gezegd wel”, is de eerste reactie van M. Savelsbergh, woordvoerder van de bisschop, als hij met het bericht wordt geconfronteerd.
Later op de middag stelt hij in een inderhaast opgestelde persverklaring dat het hier gaat om een eenzijdige actie van het museumbestuur. „En dat in een periode van beraad en overleg waarin het erop leek dat bestuur en bisdom nader tot elkaar zouden kunnen komen.”
In zijn verklaring schetst Savelsbergh de gang van zaken als volgt: „Hangende het overleg heeft het bestuur het bisdom geconfronteerd met buiten de bisschop om genomen ingrijpende stappen, die haaks staan op het proces van overleg. Vrijdagmiddag overhandigde de voorzitter van het museumbestuur de bisschop een ”Overeenkomst tot verhuur aan de nieuwe burgerlijke stichting” van de exploitatie van het museum en de bijbehorende begraafplaats. De statuten van deze stichting blijken zodanig te zijn opgesteld dat de bisschop daarin zijn zeggenschap over het museum zou worden ontnomen.”
Ondanks het voldongen feit waarvoor de bisschop werd geplaatst, stelde het bestuur op dat moment nog voor een gezamenlijk persbericht te doen uitgaan, aldus Savelsbergh. „De bisschop gaf in antwoord daarop aan zich te willen beraden tot en met vrijdag 15 juni. Maar het bestuur heeft die datum niet afgewacht.”
De bisschop beraadt zich momenteel over de ontstane situatie, zegt zijn woordvoerder. Zo wil hij uitzoeken of de actie van het museumbestuur statutair wel door de beugel kan. „Dit is niet zo mooi.”
Perscoördinator A. J. M. Canoy van het Bijbels Openluchtmuseum kon dinsdag geen commentaar geven. „Vragen zullen worden beantwoord op de persconferentie.”