Onrust over lange arm van sjeik
ROTTERDAM - In Rotterdam is onrust ontstaan over de invloed die de Arabische sjeik Hamdan bin Rashid al-Maktoum wil uitoefenen op het bestuur van de enorme Essalam-moskee die in Rotterdam-Zuid verrijst.
In ruil voor de miljoenen euro’s voor de bouw van de moskee, de grootste van Europa, eist de sjeik van de Verenigde Arabische Emiraten drie van de zes zetels van het moskeebestuur op.Onder moslims die de moskee bezoeken heeft dat tot verdeeldheid geleid. Een deel van hen heeft geen vertrouwen meer in het zittende bestuur.
Ook zijn moskeebezoekers verontwaardigd over het feit dat de naam van de moskee zonder enig overleg is veranderd. De Essalam-moskee wordt sinds enige tijd door het bestuur aangeduid als het Al-Maktoum Islamitic Centre. Volgens de eigen website moet het centrum een belangrijke uitvalbasis voor islamitisch onderwijs en hulpverlening aan zowel moslims als niet-moslims worden.
Het bestuur van de moskee bestaat uit zes personen. Van het oude Marokkaanse bestuur zijn er nog maar twee over. Mirza al-Sayegh, zaakgelastigde van de sjeik, is voorzitter. Behalve hem zitten twee Arabieren uit Dubai en Ierland in het bestuur. Oud-voorzitter Boutaher is tot vicevoorzitter gemaakt. De bestuursleden zijn voor commentaar onbereikbaar.
Het opeisen van drie zetels in het bestuur door de sjeik leidt tot onrust in de Rotterdamse gemeenteraad. „Als de berichten kloppen, dan is de situatie zeer ernstig”, vindt woordvoerder B. Madlener van Leefbaar Rotterdam. Hij kondigt aan vragen te gaan stellen aan het gemeentebestuur.
Madlener zegt bedenkingen te hebben bij de mogelijke invloed die sjeik Hamdan bin Rashid al-Maktoum wil gaan uitoefenen in de moskee. „Wij zien uit naar een geseculariseerde, westerse vorm van de islam. Dat komt de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving ten goede. Wij zijn bang dat dat proces nu wordt geblokkeerd als moslims uit niet-moderne landen zich met het geloof van hun broeders in Europa gaan bemoeien.”
Het raadslid van Leefbaar Rotterdam wil van het gemeentebestuur weten of het moskeebestuur afspraken heeft geschonden. Volgens hem zou er in het contract dat met het vorige college is gemaakt, een bepaling staan dat de financiële steun vanuit het buitenland niet mag leiden tot bemoeienis met de inhoudelijke gang van zaken in de moskee. „Die afspraak willen wij graag handhaven. De steun voor de moskee komt uit een land dat anders met de democratie omgaat dan wij.”
De bouw van de moskee vordert traag. De verwachting is dat de megamoskee pas ergens in de zomer van 2006 klaar zal zijn.