Bush kiest opvolger Greenspan
NEW YORK - President Bush heeft maandag zijn economisch topadviseur Ben S. Bernanke voorgesteld als opvolger van Alan Greenspan als voorzitter van het stelsel van centrale banken, de Fed. Als de Senaat akkoord gaat met de benoeming, neemt Bernanke begin februari het roer van Greenspan over.
plattekst (u15,1,0(De 51-jarige Bernanke werd de afgelopen maanden vaak genoemd als potentiële opvolger van Greenspan, die had aangegeven eind januari -na afloop van zijn vijfde termijn- te willen stoppen.Bernanke is oud-hoogleraar economie aan de gerenommeerde Princeton University in New Jersey. Hij doceerde ook aan Stanford University. In 2002 werd hij op voordracht van Glenn Hubbard benoemd tot een van de gouverneurs van de Fed. Toen Hubbard opstapte als voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs van president Bush benoemde deze Bernanke begin dit jaar in diens plaats.
Als hoogleraar toonde Bernanke zich al een uitgesproken voorstander van een duidelijk, wat hij noemde een „transparant”, beleid van de Federal Reserve. In tal van geschriften en artikelen toonde hij zich afkerig van wat wel genoemd wordt het „intuïtieve” beleid van Alan Greenspan, die de Fed sinds 1987 leidt. Bernanke pleit voor duidelijke doelstellingen voor de Fed, zodat iedereen weet wat de koers is die het Amerikaanse centrale bankstelsel vaart. Greenspan heeft zo’n beleid altijd afgehouden.
President Bush introduceerde de 51-jarige Bernanke gisteren als „de juiste man die kan voortbouwen op de tradities die Alan Greenspan een vast fundament heeft gegeven.” De opvolging van Greenspan geldt als de belangrijkste economische benoeming van Bush. De centralebankpresident bepaalt niet alleen het rentebeleid, maar kan door zijn onafhankelijke positie ook kritiek uiten op het economisch beleid in het Witte Huis.
Bernanke zei in een eerste introductie dat hij het als zijn taak beschouwt het strikte anti-inflatiebeleid van Greenspan voort te zetten. „Mijn belangrijkste prioriteit is het handhaven van de continuïteit van het beleid en de strategie van de Greenspan-jaren”, aldus Bernanke.
De 79-jarige Greenspan was aanwezig bij de introductie van Bernanke, maar hij kwam daarbij niet aan het woord. In een schriftelijke verklaring steunde Greenspan de benoeming van Bernanke. „Ben beschikt over superieure academische geloofsbrieven en heeft een diep inzicht in de manier waarop onze economie functioneert”, aldus Greenspan. Het is voor het eerst sinds de periode van Arthur Burns (1970-1978) dat de Fed weer wordt geleid door een oud-hoogleraar.
Niet iedereen is daar overigens blij mee. Sommige analisten zijn bang dat Bernanke de Fed te academisch zal leiden. „Bernanke is geen maestro zoals Greenspan, maar een degelijke muziekleraar. Ik geloof niet dat wij daar blij mee moeten zijn”, aldus Richard Yamarone, chef-econoom van het financieel researchbureau Argus Research in New York. De politieke reacties waren overwegend positief. „Ik denk dat president Bush in Bernanke een uitstekende opvolger voor Alan Greenspan heeft gevonden”, meende Republikeins senator Richard Shelby. Hij is voorzitter van de commissie financiën van de Senaat die binnenkort begint met haar hoorzittingen over Bernankes benoeming.
De Democraten waren iets gereserveerder. Zij ontkenden niet dat Bernanke over veel kennis beschikt, maar zij willen meer weten over zijn ideeën ten aanzien van Bush’ economisch beleid. De president wil verschillende tijdelijke belastingverlagingen permanent maken. Volgens sommige Democraten steunt Bernanke dat beleid. „Dat is verontrustend”, meende Democratisch senator Charles Schumer gisteren.
Politieke waarnemers wijzen erop dat ook Alan Greenspan in 1987 met de nodige scepsis werd begroet. Kort na zijn aantreden volgde de beurskrach van oktober, die de kersverse Fed-voorzitter koelbloedig het hoofd bood. Greenspans beleid kenmerkte zich door de jaren als strikt anti-inflationair. Binnen dat kader probeerde de Fed-voorzitter de Amerikaanse economie zo veel mogelijk te stimuleren.