De ”tsjerk” van Westernijtsjerk
De hervormde kerk van Westernijtsjerk is overgedragen aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het is de 35e kerk die onder verantwoordelijkheid van de stichting komt.
Dat werd zaterdag in de Maartenskerk te Kollum bekendgemaakt op de jaarlijkse donateursvergadering van de stichting, die dit jaar 35 jaar bestaat. De kerk was eigendom van de Samen op Weg-gemeente Marrum-Westernijtsjerk. De meeste diensten hield de gemeente reeds in de Godeharduskerk in Marrum. Alleen zomers werden er in Westernijtsjerk nog diensten gehouden. Het gebouw, dat dateert uit het begin van de dertiende eeuw, is nog in goede conditie. Welke bestemming de kerk zal krijgen, is nog onduidelijk. Er wordt gedacht aan rouw- en trouwdiensten en aan culturele en muzikale evenementen.Kerken in Overvecht
In de Utrechtse wijk Overvecht zijn plannen om sport, zorg en religie samen te brengen. Dat meldt de baptistengemeente De Rank in Utrecht in een persbericht. Het is de bedoeling om op de plaats waar nu sportpark De Dreef is gevestigd een nieuwbouwproject te realiseren waarin de welzijnsorganisaties Cumulus en Continu, verschillende sportverenigingen en baptistengemeente De Rank een plaats krijgen. Multifunctionaliteit is volgens De Rank gegarandeerd in het nieuwe project. Volgens ds. P. Kos, voorganger van De Rank, is de gemeente al zeven jaar op zoek naar een ruimte voor de 650 leden van de gemeente. Op dit moment worden er op zondagochtenden twee kerkdiensten na elkaar gehouden in scholengemeenschap Scutos.
Hhg Moerkapelle geïnstitueerd
Ds. J. van Rossem uit Voorburg heeft zondag vier ambtsdragers bevestigd in de hersteld hervormde gemeente van Moerkapelle. Namens de classis west van de Hersteld Hervormde Kerk was ouderling C. E. Noordergraaf aanwezig. In Moerkapelle komt de gemeente, die ongeveer 125 leden telt, sinds mei 2004 bijeen in Dorpshuis Op Moer aan de Raadhuisstraat. Behalve Moerkapelle omvat de gemeente de zogenaamde 3-B-gemeenten: Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. Ook komen er enkele leden uit Zoetermeer. Met de bevestiging van de ambtsdragers heeft Moerkapelle een eigen hersteld hervormde gemeente.
Hervormd Kollum bestaat 65 jaar
Toen op 20 oktober 1940 de Hervormde Evangelisatie Vereniging op gereformeerde grondslag in Kollum werd opgericht, was het nog onzeker hoe de toekomst zou verlopen. De vraag was of het groepje mensen dat de om zijn bevindelijke prediking geschorste voorganger M. de Vos had gevolgd, wel voldoende doorzettingsvermogen zou hebben om een zelfstandig kerkelijk bestaan te leiden. Inmiddels bestaat de gemeente 65 jaar en wordt „met dankbaarheid” teruggezien en „met verwachting” vooruitgekeken, zo meldt de gemeente in een persbericht.
Omdat de kleine gemeente de blik meer naar buiten wil richten, was er een actie gestart om een nieuwe naam te bedenken. De tot dusverre gevoerde naam werd ervaren als sterk verouderd, mede omdat het woord evangelisatie door de tijd een andere lading heeft gekregen. „De nieuwe naam moet duidelijk maken waar de gemeente voor staat.” De nieuwe naam luidt de Kandelaar. „Hiermee willen wij uitdragen dat Jezus Christus het Licht voor de wereld is en wij dat Licht hoog willen houden, zodat het in alle hoeken van de samenleving kan schijnen.” Behalve een nieuwe naam heeft de gemeente een nieuw logo gekregen.
Nieuwe kerk hhg Urk
Architectenbureau Huls uit Staphorst heeft een nieuw kerkgebouw ontworpen voor de hersteld hervormde gemeente Pniël in Urk. De kerkzaal krijgt de vorm van een zeshoek. Om de kerkzaal heen zijn de nevenruimten gesitueerd. De kerk is vormgegeven met klassieke elementen zoals boogramen en uitgebouwde penanten, zodat het gebouw ook als kerk herkenbaar zal zijn.
De kerkzaal krijgt circa 380 zitplaatsen op de begane grond. Er is de mogelijkheid deze later uit te breiden met een galerij. Een ruimte met ongeveer 75 zitplaatsen kan zo nodig bij de kerkzaal worden getrokken. Verder is er een ruimte voor kinderoppas en overige activiteiten. De kerk is gepland aan de Kubbe in de Urker Zeewijk. Op dit moment wordt nog met de burgerlijke gemeente gesproken over allerlei details. Volgens T. Verheij, secretaris van het stichtingsbestuur dat de financiële zaken van de gemeente behartigt, zal de totale investering van het project tussen de 1,3 en de 1,5 miljoen euro bedragen.
Kerk op postzegel
De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond prijkt sinds deze week op een Nederlandse postzegel. De Limburgse bisschopskerk is het afgelopen jaar grondig gerenoveerd en heringericht en wordt zondag 4 december heropend. De TPG-postzegel met daarop de kathedraal is uitgebracht in de serie ”Mooi Nederland”. Die bestaat uit tien verschillende postzegels met elk een bijzondere of historische plaats als onderwerp. De zegel is ontworpen door Esther de Vries.
De eerste fase van de werkzaamheden aan de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond is begin december gereed. De ingrijpendste verandering bestond uit het verplaatsen van het altaar naar het midden van de kerk, het verwijderen van ongeveer 700 van de 1000 zitplaatsen en het egaliseren van de vloer. Ook is een aantal nieuwe glas-in-loodramen geplaatst. De kathedraal in Roermond is de kerk waar de officiële zetel van de bisschop staat. Deze is daarmee de hoofdkerk van het bisdom en tevens parochiekerk voor de binnenstad van Roermond.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.