„Ik buig weer een beetje terug naar het begin”
VEENENDAAL - Dr. J. Hoek is dankbaar voor zijn benoeming tot hoogleraar vanwege de Gereformeerde Bond aan de Theologische Universiteit Kampen (ThUK). „Je zou kunnen zeggen dat ik weer een beetje terugbuig naar het begin van mijn loopbaan. Toen was ik ook veel bezig met zaken die de gereformeerde spiritualiteit betreffen.”
Sinds dr. Hoek de advertentie zag waarin de Gereformeerde Bond kandidaten opriep te solliciteren naar de functie van hoogleraar gereformeerde spiritualiteit aan de ThUK in Kampen, liet die functie hem niet meer los. „Het trok me direct aan. Maar ik wist natuurlijk ook wel dat ik het er niet bij zou kunnen doen. Ik doceer nu dogmatiek aan de Christelijke Hogeschool Ede en ben daarbij ook nog parttime hoogleraar systematische theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit in het Belgische Leuven. Daarbij kun je onmogelijk ook nog een dag doceren in Kampen optellen. Dus heb ik, voorzichtig, wat gesondeerd op de CHE of het mogelijk zou zijn minder te gaan werken. Dat blijkt nu inderdaad mogelijk. Ik ga me in Ede meer richten op het lesgeven en stoot allerlei managementachtige taken af.”Dr. Hoek is blij met zijn benoeming. „Ik ben er blij mee dat we straks in de theologische context van Kampen de ruimte krijgen om het klassiek-gereformeerde geluid meer aan bod te laten komen. Door de kerkvereniging is nu de situatie ontstaan dat predikanten van de Protestantse Kerk opgeleid worden in Leiden, Utrecht en Kampen. Vanouds was het toch zo dat mensen uit onze hoek zich het meest thuis voelden in Utrecht.”
Het werkterrein van dr. Hoek in Kampen zal heel breed zijn. „Onder de noemer ”gereformeerde spiritualiteit” kun je alles scharen op theologisch gebied sinds de Reformatie. Je kunt het dan hebben over een Willem Teellinck of over Calvijn, maar ook over mensen uit de negentiende of de twintigste eeuw. Het kan gaan over personen, maar ook over thema’s. Neem bijvoorbeeld een onderwerp als het avondmaal of het gebed. Wat zeggen mensen uit de gereformeerde traditie daarover? Hoe keken zij daartegen aan? Ik zie het dan zo voor me dat ik zal proberen studenten teksten voor te leggen uit die tijd; maar daaruit wil ik dan ook wel lijnen trekken naar het heden. Wat heb je voor het ambtelijk werk in deze tijd aan dat wat iemand vroeger geschreven heeft over een bepaald onderwerp? Dat is dan de vraag.”
De predikant ziet wat dat betreft wel een verschil met zijn werk aan de CHE. „Je zou misschien kunnen zeggen dat het werk aan een universiteit een wat langere adem heeft. Op de CHE, een hbo-instelling, vragen de studenten al snel wat nu de praktische toespitsing is van wat er gedoceerd wordt. In een academische setting kun je wat dieper op de stof zelf ingaan. Er is dus een onderscheid, maar er zijn natuurlijk ook overeenkomsten. Ik denk wel dat de functies in Ede, Leuven en Kampen elkaar onderling op een goede manier kunnen beïnvloeden.”
Naast het geven van onderwijs zal dr. Hoek in Kampen ook onderzoek verrichten. „Dat onderzoek vindt plaats in vakgroepen. Ik ga deel uitmaken van de vakgroep systematische theologie, die geleid wordt door prof. dr. G. W. Neven. We hebben natuurlijk al eens wat met elkaar gesproken en daarbij viel bijvoorbeeld de naam van de theoloog Herman Bavinck. Die zou goed passen in een onderzoeksprogramma. Hoe kun je de spiritualiteit van zo’n theoloog doorvertalen naar deze tijd?”
De predikant ziet zijn werkzame leven weer iets terugbuigen naar het begin, zoals hij het zelf noemt. „Ik ben in 1981 gepromoveerd op Daniël Colonius en mijn proefschrift had de titel ”Theoloog tussen reformatie en orthodoxie”. Na die tijd heb ik me ook heel erg beziggehouden met allerlei ethische vragen, maar nu lijkt het weer wat terug te gaan richting het begin.”
De toekomstige hoogleraar is blij met de gastvrijheid die hij ervaart in Kampen. „Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat de Gereformeerde Bond in me toont. Niet minder dankbaar ben ik voor het feit dat ik me welkom weet in Kampen.”