„Lenen voor minima moet moeilijker”
DEN HAAG - Mensen met een laag inkomen moeten niet langer kunnen lenen bij commerciële kredietverleners. Dat zegt persrechter Han Groen vrijdag in dagblad Trouw.
Volgens Groen kan met de maatregel worden voorkomen dat minderbedeelden in grote financiële moeilijkheden komen.De woordvoerder van de rechters-commissarissen die zich bezighouden met faillissementen, pleit ervoor dat mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon (1650 euro bruto per maand) voortaan alleen nog geld kunnen lenen bij de sociale verzekeringsbank en/of volkskredietbanken. Het gaat om 10 procent van de huishoudens.
Met de oproep vestigen de rechters-commissarissen de aandacht op de groeiende stroom mensen die na tussenkomst van de rechter hun schulden moeten saneren. Vorig jaar waren dat er al 15.000.
De rechters vinden gehoor bij de volkskredietbanken, die verantwoordelijk zijn voor vrijwillige schuldhulpverlening. Ger Jaarsma, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), pleitte er onlangs al voor om een inkomensgrens voor commerciële leningen in te stellen.
Bij de volkskredietbanken klopten vorig jaar 40.000 mensen aan met schulden, en het aantal groeit. Jaarsma: „We zien een stijging van 12 procent op jaarbasis, en iets dergelijks is aan de hand bij de rechtbanken. Veel mensen die bij ons komen met problemen hebben een laag inkomen, maar wel één of twee kredieten lopen.”
Volgens Jaarsma kunnen deze mensen veel beter bij een volkskredietbank lenen, omdat die instellingen streng kijken of iemand zich de lening wel kan veroorloven. Toch denkt de NVVK-directeur dat er geen kamermeerderheid te vinden is voor een inkomensgrens. „In het kabinet en in de Kamer gaat het veel over eigen verantwoordelijkheid,en is men geen voorstander van het inperken van vrijheden. En dat is wat je doet als je een inkomensgrens stelt voor leningen.”
Meer kansen ziet hij in een ander voorstel, dat inmiddels wél door de Tweede Kamer is omarmd. Op dit moment kijkt het ministerie van Financiën naar een mogelijke verlaging van het maximale rentetarief dat commerciële kredietverleners mogen vragen. Nu staat dat tarief nog op 21 procent. Als het aan Jaarsma en een Kamermeerderheid ligt, wordt dat 14 procent.