Parkeren in veel gemeenten duurder na komst euro
Zesenveertig van de 134 gemeenten met betaald parkeren hebben het tarief daarvan met meer dan het inflatiebedrag verhoogd na de invoering van de euro.
De gemeente Hardenberg spant de kroon met een verhoging van 1 gulden naar 1 euro. Goes, Gouda en Simpelveld hebben het bedrag in guldens door twee gedeeld om aan het eurotarief te komen.
Demissionair minister Zalm van Financiën heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. De hogere parkeertarieven zijn in strijd met de voorbeeldfuntie die lagere overheden hadden bij de invoering van de euro, aldus Zalm.
De gemeenten die het parkeertarief hebben verhoogd zeggen dat ze dat gedaan hebben omdat het binnen een meerjarig beleid past (Leeuwarden), omdat ze de tarieven al lang niet meer hadden aagepast (Dordrecht), omdat parkeerprojecten moesten worden terugverdiend (Oldenzaal), wegens budgettaire problemen (Muiden) of om een combinatie van deze redenen (Veendam).
De gemeenten zeggen bijna allemaal dat de hogere parkeertarieven niet in verband staan met de invoering van de euro. Maar Zalm noemt het niet onbegrijpelijk dat de burgers de verhoging verdacht vinden. Hij vindt dat het aan de gemeenteraden is eventueel in te grijpen.
De meerderheid van de gemeenten met betaald parkeren treft overigens geen enkele blaam, blijkt uit de brief van Zalm. Gemeenten als Den Bosch, Utrecht en Zeist hebben de tarieven helemaal niet aangepast. In Almelo, Den Haag en Maastricht zijn ze afgerond ten gunste van de parkeerder. Gorinchem heeft de tarieven zelfs met 12 procent verlaagd. In onder meer Rotterdam, Culemborg en Haaksbergen zijn de tarieven wel verhoogd, maar daar is dat gecompenseerd met een langere parkeertijd.