Buitenland

Spoedberaad ministers EU om vogelpest

LUXEMBURG (AP) – De verspreiding van vogelpest van Azië naar Europa vormt, als het virus voor mensen net zo besmettelijk wordt als voor vogels, een mondiale bedreiging van de volksgezondheid die een brede internationale aanpak vereist. Dat zeggen de ministers van buitenlandse zaken van de 25 landen van de Europese Unie na een spoedberaad in Luxemburg.

18 October 2005 14:46Gewijzigd op 14 November 2020 03:04

De ministers roepen de Europese Commissie op strengere regels op te stellen voor de preventie, bestrijding en uitroeiing van het vogelgriepvirus.
Griekenland heeft dinsdag in overleg met de EU de export van levende vogels, pluimveevlees en –producten van de Egesche eilanden Oinouses, Chios en Psara verboden. Dit gebeurde nadat op Oinouses één dode kalkoen was aangetroffen die volgens een eerste onderzoek een H5–virus onder de leden had. Monsters van het dier zijn naar Thessaloniki gestuurd om te onderzoeken of het om de variant H5N1 gaat. Deze variant is al wel vastgesteld in Roemenië en Turkije, waaruit in de EU geen pluimvee meer mag worden ingevoerd. Ook in Bulgarije en Kroatië zijn dode vogels aangetroffen waarvan de kadavers op aanwezigheid van het virus worden getest.Het H5N1–virus is zeer besmettelijk voor vogels. In Azië zijn tientallen miljoenen vogels eraan gestorven of afgemaakt omdat ze er mogelijk mee besmet waren. Er zijn ook minstens 61 mensen, voornamelijk pluimveehouders, aan het virus overleden. Het virus wordt vermoedelijk verspreid door trekvogels. Gevreesd wordt dat als het virus muteert en van mens op mens kan worden overgedragen, er een wereldwijde pandemie zal ontstaan die miljoenen mensen het leven kan kosten.

De ministers van buitenlandse zaken gingen ook na in hoeverre de EU–landen voorbereid zijn op een dergelijke pandemie. Europese landen zouden te weinig vaccins en antivirale middelen in voorraad hebben om een griepepidemie het hoofd te bieden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten landen genoeg voorraad hebben om een kwart van de bevolking te kunnen inenten. In de 25 EU–landen plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein zouden voor bijna vijfhonderd miljoen mensen maar tien miljoen doses beschikbaar zijn. Het opslaan van vaccins is lastig omdat griepvirussen snel kunnen muteren.

Het hoofd van de nieuwe Europese dienst voor ziektepreventie in Stockholm, Zsuzsanna Jakab, zei maandag dat het gevaar voor de menselijke gezondheid vooralsnog ‘minimaal’ is. Niettemin is de dienst bezig richtlijnen op te stellen hoe mensen die met besmette dieren omgaan zich het best kunnen beschermen.
In Roemenië is nu ook vlakbij de grens met Oekrane een dode zwaan aangetroffen die drager bleek te zijn van het griepvirus. Minister van landbouw Gheorghe Flutur zei dat hij contact zou opnemen met de autoriteiten in Oekrane en Moldavië om een regionale strategie af te spreken. Maatregelen die tegen de vogelpest zijn getroffen hebben Roemenië tot nog toe 1,4 miljoen euro gekost. Vissen, jagen en georganiseerde excursies in de Donaudelta zijn opgeschort. Roemeense touroperators vrezen door de maatregelen tien miljoen euro aan inkomsten te derven.

Dat het vogelgriepvirus nu Europa heeft bereikt is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zorgwekkend, omdat het volgens directeur Michael Ryan van de afdeling Epidemieën en Pandemieën een toch al ernstige zaak gecompliceerder maakt. Als het H5N1–virus muteert in een tussen mensen besmettelijke vorm, zal dat waarschijnlijk in Azië gebeuren, waar maatregelen om de ziekte in te dammen tot nog toe niet bijster succesvol zijn geweest. VN–expert David Nabarro zei dat rijke landen die bezorgd zijn over de gevolgen van een menselijke pandemie, in de buidel moeten tasten om arme Aziatische landen te helpen zich op het ergste voor te bereiden. Een menselijke pandemie zou ‘miljarden, zelfs biljoenen’ dollars schade veroorzaken, zei Nabarro. Ryan zei dat elk land zichzelf moet beschermen en moet beslissen hoeveel hulp het aan andere landen kan bieden, ‘in een verlicht eigenbelang om op lange termijn zichzelf te beschermen’.
Australië overweegt zijn gehele bevolking van twintig miljoen mensen tegen de vogelgriep in te enten als proeven met een menselijk vaccin tegen H5N1 succesvol zijn.

Minister van volksgezondheid Tony Abbott zei dat de Australische regering voor de ontwikkeling van het vaccin nauw samenwerkt met het farmaceutische bedrijf CSL. Van het bestaande antigriepmiddel Tamiflu wil de Australische regering de gehele voorraad reserveren voor personeel van medische en andere essentiële diensten. De Australische divisie van GlaxoSmithKline opent een nieuwe productielijn om de aanmaak van haar antigriepmiddel Relenza op te voeren. Premier John Howard maande de Australiërs zich ook weer niet te bezorgd te maken over de vogelpest. ,Het baart zorg, maar ik ben er niet ongerust over", zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer