Kerk & religie

„Kerkgangers hebben veel bijbelkennis”

Naam: Tae Hyeun Park
Leeftijd: 41 jaar
Kerk: Presbyteriaanse Kerk Korea
Nationaliteit: Koreaan

Albert Groothedde
17 October 2005 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:04
PARK
PARK

APELDOORN - De Zuid-Koreaanse voorganger Tae Hyeun Park woont al negen jaar samen met zijn vrouw en drie dochters in Nederland. Na zijn promotieonderzoek aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) is Park nu bezig met het vertalen van de dogmatiek van dr. H. Bavinck in het Koreaans.

„Na mijn studie aan het Koreaans theologisch seminarie in Pusan ben ik ruim een jaar junior predikant geweest in een middelgrote presbyteriaanse gemeente. Het grote verschil tussen de christelijke gereformeerde kerk die ik hier in Nederland bezoek en mijn eigen Koreaanse kerkgenootschap, zijn de vaste, traditionele regels hier. In Nederland staat van tevoren al vast hoe de dienst verloopt, dat het orgel begeleidt en dat er veel psalmen gezongen worden.

In mijn kerkverband wordt er ook wel begeleid op de piano en we zingen hymns. Ook zijn wij in grote gemeenten gewend om aparte diensten te houden voor volwassenen, jongeren en kinderen. Per gemeente zijn dus drie voorgangers nodig. Het voordeel van één dienst is wel weer dat de voorganger meer gemeenteleden en ook jongeren kent. In Korea komt het regelmatig voor dat een predikant maar een klein gedeelte van de gemeente daadwerkelijk kent.

Het valt mij ook op dat de bijbelkennis van een doorsnee kerkganger in Nederland groot is. Dat vind ik erg positief. In moeilijke tijden kunnen psalmen en bijbelgedeelten de mensen tot grote troost zijn.

Het gebed neemt in de Koreaanse kerk, denk ik, een grotere plaats in dan in Nederland. Christenen komen doordeweeks vaak bijeen voor bijbelstudie en gebed. En iedere ochtend om vijf uur wordt er bidstond gehouden.

Een verschil tussen de kerk in Korea en Nederland is verder dat we in Korea veel meer gericht zijn op evangelisatie. Iedere zondag proberen we kennissen of vrienden die geen christen zijn, mee te nemen naar de kerk. In de kerk worden ze dan vaak hartelijk ontvangen en krijgen ze applaus.

Ook worden ze uitgenodigd om deel te nemen aan de gezamenlijk maaltijd na de kerkdienst. Dat is een uitgelezen moment om een gesprek met een niet-christen aan te gaan. Zo’n maaltijd vraagt trouwens financieel en organisatorisch veel van de kerk.

Mensen in Nederland zijn een stuk geslotener dan in Korea. Ik denk dat dat vooral voorkomt in traditionele kerken. Mijn ervaring in andere landen is dat de mensen je daar veel openhartiger benaderen. Hier in Nederland kijken ze eerst even de kat uit de boom.”

voetnoot (u17(In deze serie vertellen buitenlanders die enige tijd in Nederland verbleven over hun ervaringen met kerkelijk Nederland. Dit is het eerste deel in een serie van zes. Morgen deel 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer