Economie

Fabrikant hartapparatuur ontslaat 350 man

RODEN - Cordis Europe, fabrikant van hartapparatuur, ontslaat ongeveer 350 van de circa 1000 werknemers.

Redactie economie
14 October 2005 21:36Gewijzigd op 14 November 2020 03:04

De ontslaggolf bij het in Roden (Drenthe) gevestigde bedrijf houdt volgens de directie direct verband met een gerechtelijke uitspraak in een patentenkwestie.Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Boston Scientific, een concurrent van Cordis Europe, in hoger beroep in het gelijk gesteld in een zaak die draait om zogeheten stents. Dat zijn buisjes die de bloedvaten openhouden tijdens een dotterbehandeling. Cordis mag deze buisjes per direct niet meer produceren. Maandag is er geen werk meer voor ruim een derde van het personeel.

Cordis is eveneens zeer teleurgesteld over de uitspraak van het hof. „Dat deze beslissing invloed heeft op de betrokken medewerkers, hun familie en de lokale omgeving, betreuren wij ten zeerste”, aldus directeur Steve Johnson.

Cordis heeft aangekondigd dat het een adviesaanvraag gaat indienen bij de ondernemingsraad. Daarnaast gaat de onderneming met de vakbonden praten „over een goed sociaal plan.”

CNV-bestuurder P. Fortuin zegt dat hij niets begrijpt van de uitspraak in hoger beroep. „In de Verenigde Staten en in België is Cordis in het gelijk gesteld. De Nederlandse rechter komt op een wonderbaarlijke manier tot de tegenovergestelde uitspraak, daarbij in het geheel geen rekening houdend met de sociale gevolgen. Dit is zo ongeveer de genadeklap voor de werknemers en een dreun voor bedrijf en regio.”

De werknemers reageerden aangeslagen op het nieuws. Een 50-jarige medewerker van een ondersteunende afdeling weet nog niet of de uitspraak van het hof gevolgen voor hem heeft. Een andere collega reageerde somberder: „Er staan in eerste instantie 350 mensen op straat. Maar geloof mij, daar blijft het niet bij. De halve productie is in één klap weg. Reken maar dat dit ook gevolgen krijgt voor ondersteunende afdelingen.”

Veel willen de medewerkers niet zeggen. In tegenstelling tot wat woordvoerster L. Gruwel beweert, heeft het personeel volgens hem „in bedekte termen” wel degelijk een spreekverbod opgelegd gekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer