Economie

Bedrijfsleven cruciaal voor stadsjeugd

Een groot deel van de Amsterdamse jeugd groeit op zonder toekomstperspectief, vooral in de wijken aan de westzijde van de stad, buiten de ring van de snelweg A10. Daniël Roos wijst op het belang van betrokkenheid van het bedrijfsleven.

14 October 2005 20:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:04

De bevolkingssamenstelling in deze wijken is eenzijdig, het inkomens- en het opleidingsniveau liggen ruim onder het stedelijk en landelijk gemiddelde. Jongeren hebben minder kans om zich te ontplooien, persoonlijk, maatschappelijk en economisch.Voor een kans op een zinvolle toekomst is het noodzakelijk dat de jeugd op termijn een baan vindt. Hoewel het overgrote deel van de jeugd in het gebied een opleiding afrondt op mbo-niveau of hoger, is het vinden van een baan voor deze groep verre vanzelfsprekend. Werkgevers klagen over een grote kloof tussen de vaardigheden die zij vragen en de vaardigheden en de kwaliteiten die deze jongeren na hun opleiding meebrengen. Het gaat daarbij ook vaak om sociale vaardigheden die in onvoldoende mate aansluiten op wat werkgevers wenselijk vinden. Ook onvoldoende taalbeheersing is een veelgehoord probleem.

Lesboeken

De gemeente investeert veel geld in de jongeren in Amsterdam-West, maar de aanpak richt zich daarbij vooral op de zogenaamde probleemjongeren en jongeren die al een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Als je niet crimineel bent en niet bent uitgevallen, krijg je van de overheid maar weinig aandacht. Dat is aan de ene kant begrijpelijk. De maatschappelijke overlast die deze groep meebrengt is gering. Tegelijkertijd is het wel heel jammer, want juist voor het opbouwen van wijken en het emanciperen van achterstandsgroepen zijn de jongeren met veel potentie van groot belang.

Een groot deel van de leerlingen op de vmbo-scholen in West leert beter in de praktijk dan uit lesboeken. Om het leereffect van praktijksituaties zo groot mogelijk te maken is betrokkenheid van bedrijven zeer gewenst. Niets lijkt immers meer op een echte werkomgeving dan een echte werkomgeving. In die rol zal het onderwijs het bedrijfsleven ook altijd nodig hebben om leerlingen klaar te maken voor een plaats op de arbeidsmarkt.

Sollicitatietraining

Het bedrijfsleven in Amsterdam onderkent de potentie van de jongeren in West en de noodzaak van betrokkenheid van het bedrijfsleven om hun ontwikkeling optimaal vorm te geven. Het bedrijfsleven en de instellingen hebben zich daarom verenigd in Campus Nieuw West. De gemeente ondersteunt de vereniging door 20 procent van de kosten te dekken.

De campus creëert kansen voor jongeren van 8 tot en met 16 jaar en zorgt ervoor dat er projecten van de grond komen waarin beroepen, werken en ondernemen centraal staan. Projecten die jongeren stimuleren en die hen kennis laten maken met de mogelijkheden op de arbeidsmarkt en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. De campus zet eigen projecten op en helpt initiatieven van anderen verder. Bedrijven en instellingen leveren een bijdrage, bijvoorbeeld door het aanbieden van (snuffel)stageplekken, mentors, trainers en coaches, of een praktijkopdracht.

Een voorbeeld van de projecten die de campus initieert is de sollicitatietraining. Sinds vorige week krijgen 1200 jongeren in Amsterdam-Nieuw-West sollicitatietraining van professionals uit het bedrijfsleven en van non-profitorganisaties. Ze leren de jongeren onder andere dat ze hun pet moeten afzetten als ze binnen komen, een hand moeten geven, aanspreken met u en dat ze moeten kunnen uitleggen wat ze komen doen. Naast dit project loopt er bij de campus nog een tiental andere projecten. Daarbij is telkens de essentie dat er een ontmoeting tot stand komt tussen de jongeren en medewerkers uit het bedrijfsleven.

De bedrijven doen mee uit verschillende motieven. Soms speelt daarbij mee dat bedrijven hun toekomstige werknemers in de projecten nu al ontmoeten, of juist een nieuwe klantengroep beter willen leren kennen. Andere bedrijven zien het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de oplossing van één van de grootste maatschappelijke problemen waar Amsterdam de komende jaren mee te maken heeft. Tegelijkertijd speelt ook vaak een andere motief. Bedrijven en hun medewerkers vinden het ook gewoon leuk en zinvol om te doen.

Gat

De eerste resultaten van onze projecten zijn hoopgevend. De Vrije Universiteit doet wetenschappelijk onderzoek naar de effecten. Als dat klaar is, weten we of die hoop terecht is. De aanpak die Campus Nieuw West heeft gekozen is in ieder geval vernieuwend. Bedrijven worden ingezet om de wijk op te bouwen en het gat op te vullen dat de overheid laat liggen en te helpen waar het onderwijs te ver van de praktijk afstaat.

Hoewel wij inmiddels met 80 bedrijven en 40 instellingen samenwerken en 2500 jongeren bereiken is het voor velen -in bedrijven, in de overheid en in het onderwijs- nog niet vanzelfsprekend dat het bedrijfsleven deze rol op zich neemt of dat er een tussenpersoon in de vorm van een vereniging voor nodig is om bedrijven en jongeren bij elkaar te brengen. Wij denken echter dat het voor het welslagen van integratie en het opbouwen van een goede toekomst voor de achterstandswijken cruciaal is om het bedrijfsleven in een zware rol in te zetten.

De auteur is directeur van Campus Nieuw West, een vereniging die een brug wil slaan tussen jongeren en het bedrijfsleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer