Nederland krijgt één politieorganisatie
DEN HAAG (ANP) – Nederland krijgt één politieorganisatie. De 25 politiekorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten gaan daarvan deel uitmaken. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. De reorganisatie moet de organisatie van de politie doelmatiger en flexibeler maken.
Het kabinet neemt met zijn besluit de aanbevelingen over van een adviescommissie, de stuurgroep–Leemhuis. Daarin staat dat de politiekorpsen nu te veel langs elkaar heenwerken. Door een centrale organisatie kan er beter samen worden gewerkt, wardoor de kwaliteit van het politiewerk omhoog gaat. Zo wordt het uitwisselen van informatie tussen de korpsen makkelijker, wat de bestrijding van de criminaliteit ten goede komt.In het nieuwe politiebestel houden burgemeester en officier van justitie het gezag over de politie op lokaal niveau. De plaatselijke ’driehoek’ van burgemeester, officier van justie en korps– of districtschef blijft bestaan. In die driehoek kan de burgemeester aangeven waar en wanneer binnen zijn gemeente de inzet van de politie gewenst is.
Tegen het plan om te komen tot één politieorganisatie is de afgelopen maanden veel verzet geweest van gemeenten en politie. Het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen noemen in een reactie op het kabinetsbesluit „een grootscheepse reorganisatie onnodige energieverspilling". Ze zal „de opwaartse prestaties van de politie onder druk zetten."
De regeringsfracties in de Tweede Kamer zijn verdeeld over de kabinetsvoornemens. Het CDA steunt ze, maar D66–Kamerlid Van der Laan liet vrijdag weten twijfels te hebben. Ze vreest dat de politie door de centralisatie minder betrokken zal zijn bij de lokale veligheid. „Als Den Haag de prioriteiten bepaalt, zullen agenten naar Den Haag kijken en dus met hun rug naar de eigen wijk komen te staan." Van der Laan wil „goede argumenten" horen van Remkes en Donner, anders steunt zij de plannen niet.