Kerk & religie

„Derde wereld staat open voor Evangelie”

PRETORIA - De zesde plenaire vergadering van de International Conference of Reformed Churches (ICRC) is deze week van start gegaan. Thema is het koningschap van Christus over de kerk en haar leden.

Van een medewerker
14 October 2005 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

De ICRC-vergadering, die tot woensdag duurt, werd afgelopen woensdagavond geopend in het kerkgebouw van de vrije gereformeerde kerk Pretoria, de Zuid-Afrikaanse zusterkerk van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. De ICRC is een internationaal verband van 22 kerken die de gereformeerde theologie onderschrijven. De afgevaardigden komen uit een groot aantal landen.Voorafgaand aan de vergaderingen werd een bidstond gehouden. De plaatselijke predikant, ds. Keith Kleyn, preekte over Handelingen 15:1-21. Hij vergeleek de tijd van de eerste christenen met de huidige kerkelijke situatie in verschillende landen. Ook nu is het noodzakelijk om te midden van ethische verwarring een helder geluid te laten horen, zei hij. „De kerken worden bedreigd door een toegeeflijke houding ten aanzien van immoraliteit, moderne afgoderij en syncretisme. Het is onze roeping om een gereformeerd getuigenis te laten horen.”

De eerste zitting had donderdagmorgen plaats. Interim-voorzitter was ds. Jack Peterson. Vanuit Nederland waren er afgevaardigden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afgevaardigden uit derdewereldlanden kregen de gelegenheid om een inleiding te houden over de geestelijke en maatschappelijke situatie waarin hun kerken zich bevinden. Er is aan de ene kant sprake van een opmerkelijke groei, terwijl aan de andere kant er vele moeiten zijn.

Verheugend is het dat er in veel derdewereldlanden een grote mate van openheid bestaat voor het Evangelie. Ondanks het feit dat in sommige, vooral overwegend islamitische landen, soms grove vervolgingen plaatsvinden, is er ook sprake van een sterke groei van kerken. Dit staat in schril contrast met het Westen, waar een toenemende aversie is jegens het christendom.

Afgevaardigden merkten op dat onderzoeken aantonen dat het christendom de sterkst groeiende religie is in de wereld. Officiële statistieken vermelden dat de toename van het christendom in de wereld tweemaal zo groot is als die van de islam. Het zwaartepunt van het gereformeerd christendom verplaatst zich van noord naar zuid, van Noord-Amerika en Europa naar continenten als Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Na de openingsplechtigheden benoemde de vergadering het moderamen. Ds. B. de Graaf, predikant van de christelijk gereformeerde kerk in Nunspeet, werd benoemd tot voorzitter; ds. C. van Spronson uit het Canadese Vernon tot secretaris.

Dr. A. de Visser uit Hamilton (Canada) sprak over het onderwerp ”Het koningschap van Christus in het leven van de gelovige”. Hij gaf aan dat er vaak zorgen zijn over de persoonlijke levensheiliging van hen die zich christen noemen. „Men noemt zich wel christen, maar er ontbreekt een persoonlijke toewijding aan Christus. Noodzakelijk is het persoonlijk geworteld zijn in Christus. Dan pas vindt er ware erkenning plaats van het koningschap van Christus.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer