Uitbraak vogelgriep in Turkije
BRUSSEL (ANP) - De uitbraak van vogelgriep in Turkije blijkt de gevreesde H5N1-variant te zijn. Europees Commissaris Kyprianou (Gezondheid) heeft dat donderdag in Brussel gemeld.
De variant heeft in Azië inmiddels tot 112 menselijke doden geleid. Het virus is vermoedelijk via trekvogels vanuit Siberië naar Turkije gebracht. De Europese Commissie onderzoekt nog of ook een uitbraak in Roemenië deze gevaarlijke variant betreft.Het virus is alleen gevaarlijk voor mensen zeer dichtbij besmette kippen. Het kan niet overspringen van de ene naar de andere mens. „Deskundigen waarschuwen al tijden dat via vogelgriep wel een nieuw fataal virus ontstaat”, stelde Europees Commissaris Kyprianou. „Dat kan leiden tot een pandemie, die miljoenen levens kost. We zijn bezig ons daarop voor te bereiden. Maar dat is nu niet aan de orde.”
Brussel heeft al importverboden afgekondigd voor pluimvee uit Turkije en Roemenië. Dit moet de verspreiding van het virus helpen voorkomen.
Een comité van deskundigen uit landen van de Europese Unie beslist later op de dag over extra maatregelen. Wellicht stuurt Brussel de kippen, kalkoenen en ander pluimvee in risicogebieden naar binnen. Het risico doet zich vooral voor op plaatsen met veel trekvogels.
Nederland vond het risico deze zomer al zo groot dat het alle buitenlopende kippen naar binnen stuurde. Deskundigen uit de 24 andere EU-landen vonden de ophokplicht toen overdreven. Ze oordeelden dat het risico van trekvogels in Europa ’miniem tot klein’ was. Onder druk van Brussel moest minister Veerman (Landbouw) de kippen toen weer naar buiten laten.
Nederland had in 2003 een grote uitbraak van vogelpest. Die kostte een dierenarts en eenderde van alle Nederlandse kippen het leven.
Vrijdag is in Brussel een spoedvergadering met experts op het gebied van vogeltrek. Die moeten opnieuw het risico bepalen dat trekvogels het virus in Europa verder verspreiden.