„Druppel die de emmer doet overlopen”
Op het terrein van zuivelfabriek De Kievit in Meppel heerst een angstige stilte. Er staan wel auto’s geparkeerd, maar er is geen mens te bekennen. Geen spoor ook van bedrijvigheid. Aan een hek bij de toegang hangt een spandoek. De zuivel staakt.
”FNV Bondgenoten”. Aan het hek daartegenover hangt er ook een. ”CNV Bedrijvenbond”. Na tien jaar is het weer zover. Nu de werkgevers om middernacht niet aan de eisen van de vakbonden zijn tegemoetgekomen, heeft de zuivelsector het werk neergelegd.
Dus blijft het stil op de Oliemolenweg op het Meppeler industrieterrein Oevers B. Meer te beleven valt er op de vroege ochtend in het centrum, bij café-restaurant Nijmeijer. Aan tafeltjes verspreid in de grote zaal zitten groepjes mensen te roken en koffie te drinken. Het is de nachtploeg van De Kievit.
„Al vier jaar is het telkens martelen om een CAO te krijgen”, zegt Remco de Jong. „Meestal wordt er ergens in mei een besluit genomen. Maar dit keer is dat niet gelukt. Daarom zitten we hier.” De drie collega’s die met hem rond tafel zitten, knikken instemmend. Gerko Drost staat op om nog een bakje te halen. „Sloten koffie gaan erdoor. We zijn van de nachtploeg. Dus we hebben er al een hele dag op zitten.”
„De Kievit valt onder Friesland Coberco Dairy Foods”, legt Remco uit. Een mondvol, zodat de werknemers kortweg over FCDF spreken. „De directie is met een heel arrogante houding de onderhandelingen ingegaan. Dat breekt haar nu op. Zuivel is een centraal voedingsmiddel. Dat komt aan, als de schappen straks leeg raken omdat er geen melk meer is. Ze zullen het weten.”
„De druppel die de emmer deed overlopen, was een brief waarin FCDF zei dat we niet zo moesten zeuren om niks. Er zat een staatje bij om duidelijk te maken dat ze genoeg boden. Dat is zó verkeerd gevallen”, zegt Sander Bonen. Rutger Visscher pakt een vloeitje om een nieuw shagje te draaien. „Het ijzer is nu heet. We gaan het hard spelen.”
Belangrijkste knelpunt is het loonbod. De werkgevers bieden 6,5 procent over twee jaar. De bonden eisen 4 procent nu en 3 procent volgend jaar. „Deze staking is het resultaat van een sfeer waarin dictaten meer van belang zijn dan overleg”, zegt CNV-regiobestuurder Holterman. „Het personeel pikt dat niet. Mensen willen serieus worden genomen.”
Behalve de looneis staat ook een goede ouderenregeling hoog op het wensenlijstje. Vanaf de leeftijd van 58 jaar moeten werknemers een 32-urige werkweek kunnen krijgen, met doorbetaling van de vrije uren. Dat moet betaalbaar zijn? Holterman: „Ik heb niet de indruk dat het afgelopen jaren nu zo verschrikkelijk slecht is gegaan met de zuivelsector.”
Een voor een raken de laatste tafeltjes bezet. Ook de dagploeg heeft de weg naar Nijmeijer gevonden. Een mevrouw van FNV Bondgenoten noteert de stakers. Een suikerpot, een bloempotje en een pakje FNV-speelkaarten houden het spandoek voor de tafel klem. Vooral productiemedewerkers doen mee. Rond negen uur staan vijftig van de zeventig leden ingeschreven. Ook de tien leden van CNV Bedrijvenbond zullen zich allemaal melden, verwacht Holterman. Hun wit-blauwe hesjes gaan verloren in de zee van FNV-oranje.
„Waar is de televisie? Het is toch voetball’n?” roept er een. Komt voor elkaar, belooft de eigenaar. „Ja, no’w toch staakt, wil’t we ’t veur menaar maak’n!” Als de tv-ploeg van RTV Drenthe binnenkomt, gaat er een applaus op. „Ik zat niet te springen om te staken”, zegt mevrouw Haasjes. Ze werkt op het laboratorium. „Ik dacht vanochtend: eigenlijk heb ik nog genoeg te doen. Maar behalve voor je eigenbelang, ben je hier voor het totaal. Je doet mee omdat collega’s ook meedoen.”
Terwijl de ober af en aan loopt met broodjes, voert FNV-regiobestuurder Van der Wal tegen het podium geleund telefonisch overleg. „Voor de meeste werknemers is deze staking iets heel bijzonders”, licht hij even later toe. „Dit is een rustige sector, waar mensen loyaal hun werk doen. Maar door de opstelling van de werkgevers is er iets geknapt.”
„Mag ik heel even aandacht?” roept hij de aanwezigen toe. Een korte uitleg volgt, afgesloten met de oproep door te zetten. „Deze staking is een succes! De hele productie ligt eruit! We laten zien dat het menens is! Trap niet in geruchten dat de stakingskas leeg is! Alles is goed geregeld! De aanhouder wint!”