Overleg over illegale migranten Marokko
MADRID/RABAT (ANP/DPA) - Spanje en Marokko hebben besloten de illegale migratie vanuit Marokko naar Spanje internationaal te bespreken. Zij willen Afrikaans-Europees overleg waarbij alle landen worden uitgenodigd die bij het probleem zijn betrokken.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Moratinos, en diens Marokkaanse ambtsgenoot, Benaissa, kwamen dat dinsdag overeen tijdens beraad in de Marokkaanse hoofdstad Rabat.In een gemeenschappelijke verklaring maakten de twee bewindslieden duidelijk dat zij met alle betrokken landen over alle aspecten van de migratie willen praten. Niet alleen de landen waar de migranten vandaan komen, ook de landen waar de personen doorheen reizen en waar ze zich uiteindelijk (willen) vestigen, worden uitgenodigd.
Spanje en Marokko kwamen ook overeen een commissie van ministers te vormen om een oplossing te vinden voor de illegale migratie vanuit Marokko naar Spanje. Via Spaanse enclaves in Marokko proberen Afrikanen Europa binnen te komen. Onder internationale druk kondigde Rabat onlangs aan de migranten, die vaak lange tijd in Marokko bivakkeren voordat zij de oversteek wagen, terug te sturen.
Artsen zonder Grenzen en andere internationale hulporganisaties volgden dinsdag ongeveer 1500 immigranten uit het gebied ten zuiden van de Sahara, die door de Marokkaanse autoriteiten in bussen naar het zuiden van het Noord-Afrikaanse land werden gestuurd.
Een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen zei tegen het Spaanse persbureau Europapress dat de Marokkaanse autoriteiten „een spel van kat en muis” speelden met de internationale organisaties en media die de bussen met illegalen probeerden te volgen. De bussen zouden via verschillende routes naar het zuiden reizen om de vertegenwoordigers van de media en hulporganisaties in verwarring te brengen. Artsen zonder Grenzen vermoedde dat de meeste bussen op weg waren naar de zuidoostelijke stad Goulmina.
Volgens kranten in Mauritanië treffen de autoriteiten in dit land voorbereidingen om honderden immigranten op te vangen die door Marokko worden uitgezet. Daarna zouden de illegalen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst.
Marokko stuurde dinsdag al 140 immigranten per vliegtuig terug naar Senegal. Ook zouden er voorbereidingen zijn getroffen om honderden illegalen uit Mali terug te sturen naar hun land.
Vorige week berichtten hulporganisaties dat Marokko honderden immigranten zonder water en voedsel in de woestijn achterliet.