Veertien doden door geweld Irak
BAGDAD (AP) - De rebellen in Irak hebben maandag hun offensief tegen het over vijf dagen te houden grondwetsreferendum voortgezet met nieuwe zelfmoordaanslagen, bomaanslagen en schietpartijen.
Ten minste dertien Irakezen vonden de dood. Bij een zelfmoordaanslag op een controlepost buiten de Groene Zone in Bagdad explodeerde een autobom en sneuvelde een Amerikaanse militair. Een Iraakse militair, een tolk en een burger raakten gewond.Vijf mortiergranaten werden afgevuurd op een hotel in de zuidelijke stad Hillah waarin de Amerikaanse ambassade een regionale vestiging heeft. Een van de granaten sloeg een groot gat in het gebouw, maar er vielen geen slachtoffers.
Bij de zwaarste aanslag explodeerde een autobom bij een Iraakse controlepost in het westen van Bagdad. Drie Iraakse militairen en drie burgers vonden de dood; drie Iraakse bouwvakkers raakten gewond. Ook de bestuurder van de auto kwam om het leven.
Bij twee andere zelfmoordaanslagen in Bagdad, een op een Amerikaanse legerpatrouille en een op een Iraakse controlepost, raakten zes Irakezen gewond.
In het noordelijke Kirkuk sneuvelden vier Iraakse militairen door bomexplosies langs twee wegen. In Mosul werden een Iraakse militair en een Iraakse politieman doodgeschoten vanuit passerende auto’s.
Onbekenden namen een konvooi auto’s met daarin leden van de bezoekende delegatie van de Arabische Liga onder vuur. Niemand raakte gewond, aldus de politie. Het konvooi reed met een politie-escorte over een snelweg in Bagdad toen het vanuit omliggende huizen onder vuur werd genomen, aldus generaal-majoor Hussein Ali Kamal van de inlichtingendienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Eerdere informatie van een Iraakse politieman, dat het konvooi was beschoten door inzittenden van vier auto’s die naast het konvooi waren komen rijden, was onjuist gebleken, zei Ali Kamal.
De delegatie van de Arabische Liga is in Irak om voorbereidingen te treffen voor een ”verzoeningsconferentie”, die de liga na het referendum over de grondwet hoopt te beleggen. Het is voor het eerst sinds de Amerikaans-Britse invasie in maart 2003 dat een pan-Arabische organisatie probeert een directe rol te spelen in Irak. Iraakse regeringsfunctionarissen heetten de delegatie beleefd welkom, maar maakten duidelijk dat de liga zijn goede bedoelingen moet bewijzen.