Longkanker vroeg opgespoord met scan
UTRECHT - Door mensen met een verhoogd risico op longkanker met een speciale techniek te scannen, kan 70 procent van de de ziektegevallen worden opgespoord nog voordat er klachten zijn. Een goede behandeling is dan ook nog mogelijk.
Dat blijkt uit de eerste resultaten van een groot bevolkingsonderzoek dat wetenschappers uit Nederland en België sinds 2003 bij wijze van proef houden.Vrijdag werd de tussenstand bekend van dit zogenaamde Nelson-screeningsonderzoek op een bijeenkomst van de onderzoekers in Utrecht. Uit een groep van ruim 650.000 mensen die een vragenlijst over onder meer hun rookgedrag invulden, selecteerden onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum 16.000 mensen voor het onderzoek. De helft is inmiddels gescreend, de andere helft dient als controlegroep.
De mensen die onderzocht worden, krijgen binnenkort een tweede scan. In 2010 kan dan met nog meer zekerheid het nut van deze techniek worden vastgesteld. Volgens de onderzoekers van medische centra in Utrecht, Groningen, Haarlem, Rotterdam en Leuven gaat het om het enige proefbevolkingsonderzoek op grote schaal in Europa.
Van alle soorten kanker veroorzaakt longkanker de meeste sterfgevallen in Nederland. Wanneer de ziekte aan het licht komt, is het meestal al te laat om de patiënt nog te behandelen. Jaarlijks overlijden in Nederland 6500 mannen en 2300 vrouwen aan longkanker.
Het wetenschappelijke bevolkingsonderzoek is gestart in september 2003. Aan de deelnemers die roken wordt ook een stoppen-met-rokenadvies gegeven.