Binnenland

Divers belastend bewijs tegen van lekken verdachte AIVD–tolk

ROTTERDAM (ANP) – Het openbaar ministerie (OM) heeft verschillende bewijzen gevonden voor de beschuldigingen dat de AIVD–tolk Outman Ben A. opzettelijk geheime informatie van zijn dienst heeft doorgespeeld. Dat deed hij volgens justitie onder meer naar de vermeende leden van het terreurnetwerk De Hofstadgroep.

7 October 2005 18:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:02

Vrijdag tijdens de tweede dag van het proces tegen Ben A. hielden de rechters van de rechtbank in Rotterdam de verdachte informatie voor uit het onderzoek van justitie en politie. Hieruit bleek dat verscheidene ontvangers van deze staatsgeheimen hebben verklaard dat ze de informatie van Ben A. hebben gekregen. Een aantal anderen wist niet van wie het materiaal van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) had gekregen.Ook zijn bij doorzoekingen van de woning van Ben A. en op zijn werkplek bij de AIVD sporen van e–mails en tap– en andere verslagen gevonden. Die kwamen overeen of toonden gelijkenis met de gelekte informatie, waarvoor het OM de tolk verantwoordelijk houdt. Uit een schrijfproef en DNA–onderzoek blijkt dat een deel van het gelekte materiaal „mogelijk" van Outman afkomstig kan zijn.

Ben A. werd vorig jaar september opgepakt. Dat gebeurde, nadat hij zich niet had gehouden aan de opdracht om in een onderzoek naar terrorisme alle afgeluisterde gesprekken uit te werken. De AIVD deed daarvan aangifte.

In april dit jaar werd duidelijk dat er veel meer aan de hand was. Toen meldde aanklaagster A. Zwaneveld dat de tolk verantwoordelijk is voor het lekken van meer informatie. Zo heeft Ben A. volgens Zwaneveld een afgetapt telefoongesprek van 5 augustus 2004 aan Hofstadverdachte A.H. gegeven. Inmiddels is ook gebleken dat H. die aan veel andere „bekenden" heeft laten lezen, onder wie de veroordeelde moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. Verder stuurde de tolk een verslag van de stand van zaken van het AIVD–onderzoek naar De Hofstadgroep aan Hofstadverdachte M.B., stelt het OM.

Ben A. heeft volgens justitie ook nog via een e–mailbericht vertrouwelijke onderzoeksinformatie doorgegeven aan bestuurslid S. Bellari van de Unie van Marokkaans–Nederlandse Academici en hbo–ers UMAH. Deze man staat bekend als sympathisant van de Arabisch Europese Liga AEL.

In het bericht aan Bellari schrijft Ben A. volgens het OM onder meer: „Ik heb namelijk uit betrouwbare bron vernomen dat er personen zijn waarmee jij telefonisch contact hebt, dat die worden afgeluisterd in verband met radicalisering in Nederland en internationaal terrorisme. Het betreft personen binnen de AáL". Met AáL wordt de AEL bedoeld. Verder staat in de mail dat er een informant informatie over de AEL doorspeelt aan de veiligheidsdienst en dat de vergaderruimte wordt afgeluisterd en geobserveerd.

Ben A. heeft tot nu toe alle beschuldigingen ontkend. Hij beriep zich vrijdag hoofdzakelijk op zijn zwijgrecht. Wel zei de tolk opnieuw tegen de rechters dat hij „wordt gestraft" voor iets dat hij niet heeft gedaan".

Ook kwam vrijdag nog een rapport van deskundige K. Langendoen over het gevoerde onderzoek ter sprake. Hij concludeert dat het OM het onderzoek hoort te leiden, maar dat dit in deze zaak niet is gebeurd. De AIVD heeft deze taak volgens hem opgeëist. Mensen van de dienst hebben het onderzoek voor een belangrijk deel uitgevoerd, daarom is er volgens Langendoen geen sprake van een onafhankelijke werkwijze geweest. De AIVD heeft de tolk aangegeven en heeft nu ook de mogelijkheid gehad om zelf te bepalen welke informatie in het onderzoek terecht komt en welke niet, stelt Langendoen. „Voor de rechter is niet te controleren of dit op een juiste manier is gebeurd".

Op 30 november gaat het proces verder. Dan zal het OM de strafeis tegen Ben. A. formuleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer