„New Orleans heeft Nederland nodig"
WASHINGTON (ANP) – Nederland moet betrokken worden bij de wederopbouw van New Orleans. „Wij moeten overwegen om waterkeringen aan te leggen zoals die in Nederland bestaan", aldus de baas van het Geniekorps van het Amerikaanse leger, luitenant generaal Carl Strock.
De Nederlandse expertise in watermanagement is volgens de hoge militair, met zijn korps verantwoordelijk voor de bouw van dammen en dijken in de Verenigde Staten, „absoluut" onmisbaar om The Big Easy na de ravages van de orkanen Katrina en Rita veilig en verantwoord in oude glorie te herstellen.Strock zei dit donderdagavond na afloop van een besloten ceremonie op de Nederlandse ambassade in Washington. De bevelhebber onderscheidde daar een team van Rijkswaterstaat met een speciale munt. De teamleden hebben de afgelopen weken onder leiding van J. van Wissen met drie meegebrachte pompen en veel kennis van zaken meegeholpen water weg te pompen uit het negende district van New Orleans en een poldergebied bij Pointe de la Hache.
„Dit is niet slechts een symbolisch gebaar", vertrouwde de bevelhebber de Nederlandse ambassadeur B. van Eenennaam toe. Strock is onder de indruk van de prestaties van het Nederlandse ’ontwaterings–team’. Het is dan ook geen toeval dat de voormalige hoofdingenieur–directeur van Rijkswaterstaat Noord–Nederland, J. Hoogland, binnenkort zal verschijnen voor de speciale Commissie in het Congres die onder meer de falende dijken en gemalen aan de orde zal brengen.
Volgens Van Wissen is Nederland erin geslaagd „een voet aan de grond te krijgen" bij het Geniekorps. „Dit moment van extreme goodwill grijpt Den Haag dan ook aan om een groot offensief in te zetten om het Nederlandse bedrijfsleven grootscheeps aan de slag te krijgen in het rampgebied".
Half november wil de ambassade het Congres presenteren wat Nederland op het gebied van watermanagement voor kennis in huis heeft. Inmiddels heeft de ambassadeur ook met topbankiers uit Nederland overlegd hoe er met enige slimme aanpak in de VS een boel te halen valt. „Een heleboel mensen moeten huizen, auto’s en andere dingen kopen".
Het Nederlandse team van Rijkswaterstaat is nu terug naar huis, maar de pompen zijn achtergebleven. Ze zullen nog wel enkele maanden hun werk blijven doen. Hoeveel de operatie heeft gekost, wil Van Wissen niet zeggen. „We moeten het nog optellen, maar we hebben het uit humanitaire redenen gegeven".
De leider van de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zei donderdag dat de meeste lucratieve contracten voor de wederopbouw aan de Amerikaanse Golfkust naar grote bedrijven gaan die ook betrokken zijn bij de wederopbouw in Irak. Pelosi plaatste donderdag vraagtekens bij het feit dat sommige grote bedrijven alweer met de beste contracten aan de haal gaan. Er zou nauwelijks sprake zijn van eerlijke aanbesteding van de werkzaamheden, die volgens sommige schattingen in totaal 200 miljard dollar kunnen opleveren.
De directeur van het federale agentschap voor rampenbestrijding FEMA, David Paulison, liet donderdag weten dat sommige omstreden opdrachten opnieuw zullen worden aanbesteed. Hij zei dat dit eigenlijk al direct had moeten gebeuren en kondigde maatregelen aan die ervoor moeten zorgen dat bij toekomstige rampen wel iedereen een eerlijke kans krijgt op werk.