Binnenland

’Strenger milieubeleid zonder grote offers’

DEN HAAG (ANP) – Een ruime meerderheid van de Nederlanders (59 procent) wil een strenger milieubeleid. Maar de maatregelen mogen geen grote offers vergen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS–NIPO in opdracht van het ministerie van VROM.

5 October 2005 17:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:01

Een beter milieu staat in het algemeen niet hoog op het prioriteitenlijstje van de Nederlanders. Gezondheid, bestrijding van criminaliteit, inkomen en werk vinden ze volgens het onderzoek belangrijker. „Als de gezondheid van mensen in het geding is, zoals bij luchtkwaliteit, staat milieu in het middelpunt van de belangstelling", constateert ook staatssecretaris Van Geel (Milieu).Wat betreft de milieumaatregelen vinden Nederlanders vooral de bestrijding van het broeikaseffect en luchtvervuiling belangrijk. Maatregelen die mensen niet zo heel erg in hun portemonnee voelen, krijgen daarbij de meeste steun.

Een krappe meerderheid (51 procent) wil een soort beloning voor schonere auto’s en ruim tweevijfde wil voor een beter milieu wel wat gas minderen rond de grote steden. Ook mogen de heffingen op vliegtickets van 57 procent van de ondervraagden wel iets omhoog. Het milieu moet echter vooral verbeterd worden via „technische maatregelen" als roetfilters en schonere motoren.

Van Geel heeft TNS–NIPO het onderzoek laten uitvoeren ter voorbereiding op het nieuwe milieubeleid voor Nederland. „Het Nederlandse milieubeleid loopt vast. Willen we de huidige milieuproblemen oplossen, dan moet het milieubeleid slimmer, sluwer en moderner", zo verklaarde de bewindsman de noodzaak van die nieuwe aanpak.

Hoe dat nieuwe beleid eruit zal zien, houdt Van Geel nog even voor zich. De Toekomstagenda Milieu, die in februari 2006 klaar moet zijn, ontwikkelt de bewindsman niet alleen. Na discussies in de Tweede Kamer trekt de staatssecretaris de komende maanden het land in om met bedrijven, kennisinstituten, maatschappelijke organisaties, burgers en overheden te praten. Zijn doel is dat Nederland weer een „koplopersrol" gaat vervullen voor een beter milieu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer