Megatest chemische stoffen valt goed in EP
BRUSSEL (ANP) - ’s Werelds omvangrijkste test van chemische stoffen heeft dinsdag het groene licht gekregen van de milieuspecialisten van het Europees Parlement.
De tests moeten de risico’s vaststellen van tienduizenden stoffen in alledaagse producten. De meeste van deze stoffen zijn nooit eerder onderzocht. „Heel belangrijk voor de menselijke gezondheid en het milieu”, oordeelde Dorette Corbey, europarlementslid van de PvdA. „Er zijn veel ziektes waarvan men vermoedt dat ze door chemische stoffen komen. Deze tests zullen meer duidelijk maken.”De industrie moet de komende elf jaar totaal 100.000 stoffen aanmelden en ongeveer eenderde laten onderzoeken. De kosten lopen in de miljarden. Groot twistpunt tussen de politieke partijen is de procedure voor tests. Die zou te bureaucratisch zijn. CDA-europarlementslid Oomen probeerde vergeefs enkele verplichtingen te schrappen. Ze had bijvoorbeeld gewild dat middelgrote producenten minder onderzoek hoeven te doen. „Het voorstel zoals het nu voorligt, leidt alleen maar tot hoge kosten, banenverlies en enorme bureaucratie”, fulmineerde Oomen na haar nederlaag. Zij vreest dat de chemische industrie Europa gaat verlaten. Oomen stemde met andere christen-democraten uiteindelijk tegen het voorstel.
Socialisten, groenen en liberalen zien echter vooral de voordelen. „Studies wijzen niet op een groot banenverlies, maar juist op vernieuwing”, aldus Corbey (PvdA). „De industrie moet namelijk op zoek naar schonere varianten.”
Ondernemingsorganisatie VNO-NCW reageerde erg teleurgesteld op de stemming. „De milieucommissie heeft een lijn gekozen die veel administratieve lasten met zich meebrengt, met name voor middelgrote en kleine bedrijven”, aldus een woordvoerster. „We hopen dat het Europees Parlement bij de voltallige stemming een betere lijn zal kiezen.”
Het Parlement als geheel stemt in november over het zogeheten Reach-voorstel, dat eind 2003 is ingediend door de Europese Commissie. Na de stemming in het parlement moeten de EU-landen nog akkoord gaan. CDA’er Oomen hoopt dan alsnog haar zin te krijgen, om de bureaucratie in de procedure te bestrijden. De VVD neigt daar ook naar.