Experiment huisvesting leidt niet tot leegstand
ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse experiment om een inkomenseis te stellen aan mensen die in Rotterdam willen komen wonen, heeft niet geleid tot serieuze leegstand.
Dat heeft wethouder M. Pastors dinsdagochtend gezegd in de raadscommissie fysieke infrastructuur. Raadslid A. Bonte van GroenLinks had dat gesuggereerd.De commissie besprak dinsdag het evaluatierapport over het experiment met huisvestingsvergunningen dat eind augustus verscheen. Aan mensen die zich in Rotterdam willen vestigen, wordt een inkomenseis van 120 procent van het minimumloon gesteld; wie in de stad zelf wil verhuizen moet er ten minste zes jaar wonen. De regeling geldt voor een aantal zogenoemde hotspots, gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat. De Tweede Kamer heeft het experiment intussen omarmd en het krijgt als de Rotterdamwet een landelijk vervolg. Alleen de Eerste Kamer moet nog instemmen.
Volgens raadslid Bonte blijven in de hotspots woningen langer leegstaan door het experiment. „Die leegstand is negatief voor het leefklimaat en leidt tot verloedering in de desbetreffende wijken”, aldus Bonte. Wethouder Pastors gaf wel toe dat door de restricties het wat langer duurt voordat een woning is verhuurd. „Maar op den duur lukt het wel”, aldus Pastors. Hij zegde toe dat als de leegstand permanent wordt, de gemeente zal optreden.
GroenLinks vroeg zich ook af of het experiment heeft geleid tot meer activiteiten van huisjesmelkers. Mensen die in het legale circuit worden geweigerd, zouden hun toevlucht zoeken tot huisjesmelkers die niet moeilijk doen over het inkomen van hun huurders. Pastors zei daar geen aanwijzingen voor te hebben. „Steeds meer verhuurders uit het schemergebied besluiten juist volgens de regels te gaan werken.”