Kerk & religie

„Theologische opleidingen moeten eigen schat delen”

PUTTEN - „Gereformeerde theologieopleidingen in Nederland kunnen het zich niet permitteren om de schat die zij hebben voor zichzelf te houden. Is het niet hoog tijd om datgene wat ons bindt samen te doen?”

Kerkredactie
4 October 2005 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:01

Deze oproep deed dr. A. C. Neele maandag tijdens een beraad van theologen en technologen op Kasteel de Vanenburg in Putten.Tijdens het symposium ”Edugate”, georganiseerd door het bedrijf Educator, werd gebrainstormd over de mogelijkheden die computertechnologie biedt om het theologisch onderwijs te ondersteunen. De bijeenkomst vond mede plaats naar aanleiding van de promotie van dr. A. C. Neele uit Zuid-Afrika. Dit bestuurslid van Educator promoveerde maandag in Utrecht op de oudvader Petrus van Mastricht.

Tijdens een presentatie lieten Roel Nicolai en Arjen Jobse zien hoe met behulp van een elektronische leeromgeving de didactiek een extra stimulans krijgt, waardoor studenten actiever worden. Jan Baan, eigenaar van softwarebedrijf Cordys, liet in een presentatie zien hoe een christen in de wereld van het grote geld en de snelle techniek zijn vreemdelingschap kan beoefenen. ”Een pelgrim kan niet genieten als rentenier, maar reist als rentmeester”, zo luidde zijn stelling. „Soms moet hij mijdend zijn, soms actief bezig met revolutionaire vernieuwingen. Vertragingstechniek is aantrekkelijk om de populariteit in de achterban te vergroten, maar werkt niet.”

Prof. dr. A. de Reuver wees in zijn bijdrage over vreemdelingschap op de omslag in onze cultuur. „Achterhaald lijkt de notie dat het aardse leven een doortocht door den vreemde, een overtocht naar het Vaderland is.” De Utrechtse hoogleraar benadrukte het voorbeeld van Paulus. Diens blik was niet gevestigd op wat tijdelijk en zichtbaar is, maar op een eeuwige en onvergankelijke werkelijkheid. „Hij wist zich geroepen om met afzien van gemak, comfort en eigenbelang, zich zonder reserve op te offeren in de dienst van zijn Meester en tot heil van de mensheid. Paulus heeft zich bijna doodgewerkt. Maar zijn werk op aarde was ook niet zijn leven, zijn leven was Christus.”

Tijdens een diner wisselden theologen en techneuten gisteravond met elkaar van gedachten over de vraag in hoeverre software een rol kan spelen in het theologieonderwijs. Dr. J. Hoek (CHE) en drs. A. Beck (ETF-Leuven) constateerden een toenemende flexibilisering voor het onderwijs, ook voor de instroom van studenten. Dr. W. van Vlastuin, sinds een maand docent dogmatiek aan het seminarium van de Herstelde Hervormde Kerk aan de Vrije Universiteit, ziet de mogelijkheden van computertechnologie in het theologieonderwijs als niet meer dan een noodoplossing. „Het persoonlijk contact is onvervangbaar en juist in de gesprekken is er gelegenheid om de diepte in te gaan.” Ook volgens Baan is software niet meer dan een gereedschap. Ds. K. Visser (voorzitter van de Spaanse Evangelische Zending) ziet ondersteunende mogelijkheden voor Cuba, waar de post voor cursussen voortdurend onderschept wordt.

Dr. Heinrich Löwen, rector van de ETF in Leuven, deed een dringende oproep om de „historische, solide theologie” uit westerse landen over te dragen naar landen waar niets is, geen traditie en „ook geen universiteit om de hoek.” „We móéten het doen, we hebben iets te delen met mensen uit andere culturen.” Ook prof. J. W. Hofmeier (Pretoria) onderstreepte de verantwoordelijkheid van Europa voor met name landen in de derde wereld.

Dr. Neele zei aan het einde van de avond dat we nu „spijkers met koppen moeten slaan.” „Kunnen we het ons nog permitteren te midden van alle kerkelijke verdeeldheid de schatten voor onszelf te houden? Is het niet hoog tijd om de theologie die ons lief en dierbaar is gezamenlijk uit te dragen? Een christen in China vraagt mij niet of ik PKN of HHK ben. Verstaan we de noodkreet van Leuven nog wel? Dit moment komt niet vaak meer voor. Kunt u nog teruggaan naar uw gemeente en opleidingsinstituut en u daar terugtrekken? Ik denk dat we een hogere roeping hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer