Kleinzonen Stalin, Churchill en Roosevelt ruziën door
MAASTRICHT (ANP) - De vijandigheid die er op de conferentie van Jalta heerste tussen Stalin, Churchill en Roosevelt is zestig jaar na die conferentie geërfd door hun kleinzonen.
Die discussieerden zaterdag in Maastricht met elkaar over de gevolgen van die conferentie, waarbij Europa werd opgedeeld in een democratisch westers deel en een communistisch Oostblok.Met name Stalins kleinzoon Jevgeni Dzjoegasjvili (69) had het enkele malen behoorlijk aan de stok met de kleinzonen Winston Churchill (65) en Curtis Roosevelt (75). Over en weer beschuldigden de heren elkaar van het schenden van afspraken en het verkondigen van leugens door hun wederzijdse grootvaders.
BBC-presentator Tim Sebastian kon niet anders dan constateren dat „de gespannen relatie tussen Stalin, Churchill en Roosevelt op Jalta wordt voortgezet door hun kleinzonen.”
De discussie had plaats ter gelegenheid van de opening van de Maastricht Graduate School of Governance, die academici moet opleiden in crisisbeheersing en politieke strategieën. Het gesprek moest duidelijk maken wat voor invloed grote politieke persoonlijkheden hebben op het leven van miljoenen mensen.
Hinderlijk daarbij was dat Stalins telg, docent aan de militaire academie in Moskou, geen woord Engels sprak en slechts het Russisch beheerste. Hij gaf zelf aan hoe dat kwam: onder opa Stalin genoot hij talloze privileges en haalde hij diploma’s zonder ooit examen te hoeven doen. Die voorrechten werden later teruggeschroefd, tot zijn grote spijt. Hij had geen goed woord over voor Engeland en Amerika, die volgens hem ten doel hadden en hebben om Rusland klein te krijgen.
Net als zijn grootvader verweet Dzjoegasjvili de Amerikanen en de Engelsen dat ze te laat echt oorlog voerden tegen de nazi’s, zodat het vooral op Rusland aankwam. Logisch dus dat Stalin eisen kon stellen en, om met kleinzonen Churchill en Roosevelt te spreken, „overal zijn zin in kreeg.”
Churchill en Roosevelt verweten Dzjoegasjvili op hun beurt dat diens opa de Polen eerst tot opstand tegen de nazi’s had opgeroepen, en vervolgens Polen niet binnenviel toen vijf Duitse divisies die opstand in bloed smoorden. Op die manier was Stalin volgens hen van het Poolse verzet af en kon hij een marionettenregering installeren.