Dr. A. van Eijk: Eucharistie heeft ook een pijnlijke kant”
VOORBURG (ANP) - De eucharistie is niet minder dan „bron en hoogtepunt van het leven en de missie van de kerk.” Met dat uitgangspunt zijn ruim 250 bisschoppen uit de gehele wereld drie weken lang tijdens een synode in het Vaticaan bijeen.
„De bisschoppen zullen hun ogen niet kunnen sluiten voor de „pijnlijke kant” van het onverbrekelijke verband dat de Rooms-Katholieke Kerk legt tussen kerk en eucharistie.” Dat vindt de rk-theoloog dr. A. van Eijk, voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland. „De band tussen kerk en eucharistie, die de huidige paus altijd heel sterk heeft benadrukt, is mooi, maar heeft ook een pijnlijke kant. Want wie niet tot dat kerkverband behoort, wordt niet geacht de eucharistie mee te vieren”, zegt Van Eijk op persoonlijke titel.Wat de synode, die paus Benedictus XVI gisteren opende, nog aan nieuws over de eucharistie te berde kan brengen na een encycliek, een apostolische brief en een instructie van paus Johannes Paulus II over het onderwerp, durft Van Eijk niet te zeggen. Hij hoopt dat de netelige kwestie van de intercommunie, de (verboden) deelname van niet-katholieken aan de eucharistie, bij de bisschoppen ter tafel zal komen.
„Ik zou hopen dat de kerk wat ruimhartiger wordt in het toelaten van individuele niet-katholieke personen, bijvoorbeeld gemengd gehuwden, tot de eucharistie”, aldus Van Eijk. Ook hoopt hij dat er een einde komt aan het verbod voor gescheiden mensen die hertrouwd zijn, om ter communie te gaan.
De bisschoppen zouden zich volgens Van Eijk ten slotte moeten bezinnen op nog een netelige kwestie die met de eucharistie te maken heeft: het priestertekort. Daardoor wordt het, althans „in onze streken”, steeds moeilijker om in elke parochie elke zondag een eucharistieviering te houden.
„Hoe geloofwaardig is het pleidooi voor het centrale karakter van de eucharistie als er niet genoeg personeel is om dat waar te maken?” vraagt Van Eijk zich af. Ook daarom is hij voorstander van toelating van gehuwde mannen tot het priesterambt.
Van de Nederlandse bisschoppen nemen kardinaal Simonis en hulpbisschop Van Burgsteden van Haarlem aan de synode deel. De Nederlandse priester dr. J. Hermans is als deskundige aanwezig. Hermans is onder meer docent aan de priesteropleidingen van de bisdommen Roermond en Haarlem en adviseur van de Vaticaanse congregatie voor de goddelijke eredienst en de discipline van de sacramenten. Ook de Nederlandse pater P. H. Kolvenbach, hoofd van de wereldwijde jezuïetenorde, is aanwezig.
De bisschoppensynode adviseert de paus over belangrijke kerkelijke onderwerpen. De paus schrijft na afloop van de bisschoppelijke beraadslagingen zelf het slotdocument.