„Laten we bij gereformeerde belijdenis blijven”
URK - „Heb acht op uzelven en op de leer, volhard in deze”, schrijft Paulus in 1 Tim. 4:16, „want dat doende zult gij én uzelven behouden én die u horen.”
Vier zaken, vier kernzaken komen in deze tekst naar voren, zei ds. D. Heemskerk zaterdagmorgen in Urk: voorzichtigheid, waakzaamheid, standvastigheid en zaligheid. „God geve dat in ons ambtelijk werk deze kernzaken ervaren mogen worden.”De predikant van de hersteld hervormde gemeente in Opheusden hield de openingsmeditatie op een conferentie van ambtsdragers uit de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) en uit de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). In Werkendam had eenzelfde conferentie plaats. De verantwoordelijkheid voor de bijeenkomsten berustte bij de kerkenraden van Werkendam (CGK), Sprang-Capelle (HHK), Urk (CGK) en Elspeet (HHK).
De ambtsdragersconferenties zijn min of meer voortgekomen uit de contacten die zijn ontstaan op de Haamstedeconferenties, zei dagvoorzitter ds. A. A. Egas uit Urk (Eben-Haëzer). „Ook de ontwikkelingen na 1 mei hebben een rol gespeeld. Veel christelijke gereformeerde kerken hebben sindsdien hun gebouwen opengesteld voor hersteld hervormde gemeenten. En bij de kerkenraad van onze gemeente en die van Elspeet is het verlangen gegroeid om samen een conferentie te beleggen, om met elkaar na te denken over de meest wezenlijke dingen die ons samenbinden.”
Later op de morgen sprak hij de hoop uit dat de dag „als een wolkje van eens mans hand mag bijdragen tot geestelijke herkenning.”
”De blijvende waarde van de gereformeerde belijdenis”, luidde de titel van het referaat dat ds. Egas voor de ongeveer 150 ambtsdragers hield. De Urker predikant verving ds. P. den Butter uit Middelharnis, die om gezondheidsredenen was verhinderd.
Waarom is de belijdenis, waarom zijn de Drie Formulieren van Enigheid er, was de vraag die hij opwierp. „Om ten minste vier redenen. De belijdenis is er om God te eren. Hij is er, in de tweede plaats, met het oog op de wereld. De wereld mag weten wat de kerk gelooft. De belijdenis is er, ten derde, ook met het oog op onze komende generatie. En hij is er ook met het oog op eventuele ketters.”
Maar we hebben toch de Schrift? En is de oude belijdenis vandaag niet achterhaald? Het zijn, aldus de predikant, slechts enkele van de kritische vragen die anno 2005 worden gesteld. „Laten we bij de gereformeerde belijdenis blijven”, zo zei hij. „Dat moet en dat mag. Dat is een verplichting tegenover ons voorgeslacht, maar vooral ook tegenover de God van ons voorgeslacht. Het is ook een voorrecht: Het is, om met K. Schilder te spreken, een weelde om gereformeerd te zijn.”
Tijdens de middagbijeenkomst sprak dr. P. de Vries over ”De droefheid naar God”. Het is een begrip dat als zodanig in de Bijbel maar één keer voorkomt, zei de predikant van de hersteld hervormde gemeente te Elspeet: in 2 Korinthe 7:10. De záák echter komt in de hele Schrift voor, zo liet hij zien. Neem de Psalmen, neem ook de profeten. Dr. De Vries: „Wie een geloof heeft zonder droefheid naar God, heeft niet het door Gods Geest gewerkte geloof.”
In 2 Korinthe 7 stelt Paulus ”de droefheid naar God” tegenover ”de droefheid der wereld”. „Dat is een heel andere droefheid. Eigenlijk wil het zeggen dat het de mens verdriet doet dat de brede weg niet in de hemel eindigt. Hij schreit er zelfs tranen over. Ook ambtsdragers lopen daar tegenaan.”
De Elspeter predikant memoreerde een gesprek dat hij nog niet zo lang geleden had met iemand uit de kring van de Philpot-baptisten. „Deze man, hij was al in de zeventig, vertelde mij dat het eerste gebed dat de Heilige Geest hem geleerd had, was: O God, wees mij zondaar genadig. En hij zei: Ik hoop dat straks mijn allerlaatste woorden mogen zijn: O God, wees mij zondaar genadig.”
De dag werd besloten met een forumbespreking onder leiding van ds. P. Roos, christelijk gereformeerd predikant in Damwoude.