„Twijfelcommissie justitie alleen voor zware taken”
DEN HAAG (ANP) – De nog in te stellen commissie die in de toekomst herhalingen van zaken als die van Kees B. moet voorkomen, zal zich beperken tot het onderzoeken van ernstige, afgedane strafzaken.
Het gaat daarbij om zaken waarin twaalf jaar gevangenisstraf of meer kan worden opgelegd, zoals moord, doodslag of ernstige zedenzaken. De ‘twijfelcommissie’ behandelt alleen verzoeken tot nader onderzoek van professionals, zoals politiemensen, forensische onderzoekers, vertegenwoordigers van het openbaar ministerie (OM) en gerechtsdeskundigen.Dat zegt de voorzitter van het college van procureurs-generaal, H. Brouwer, zaterdag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.
Verdachten en advocaten kunnen niet bij de commissie aankloppen. Zij blijven aangewezen op de normale procedures, zoals het aanvragen van herziening bij de Hoge Raad. Voor de commissie zijn feiten en omstandigheden nodig waarvan de rechter niet eerder op de hoogte was en die tot fundamentele twijfel leiden over de juistheid van de veroordeling. Als de commissie fouten constateert, zal het college van procureurs-generaal een herzieningsverzoek indienen bij de Hoge Raad. Dat college beslist dan, evenals in ‘gewone’ herzieningszaken, of de zaak opnieuw voor de rechter moet worden gebracht.
De fouten die politie en OM in de zaak tegen Kees B., de zogenoemde Schiedammer parkmoord, hebben gemaakt, werden onderzocht door een commissie onder leiding van de Amsterdamse advocaat-generaal F. Posthumus. De commissie bracht daarover een even lijvig als onthutsend rapport uit, met een aantal aanbevelingen.
Minister Donner van Justitie zegde tijdens het debat over de kwestie toe een commissie in het leven te roepen die strafzaken waarin grote twijfel is gerezen zal onderzoeken. Brouwer wil dat het OM zelf die onderzoeken verricht. „Dat hoeft niet door buitenstaanders te gebeuren. Wij kunnen het ook", stelt hij in NRC Handelsblad. Dat blijkt uit het rapport-Posthumus over de Schiedammer zaak, meent Brouwer.
Volgens de OM-topman zou de ‘twijfelcommissie’ moeten bestaan uit drie leden: een advocaat-generaal als onderzoeksleider en twee onafhankelijke deskundigen. Daarbij denkt hij aan „een pool van OM’ers en ex-politiemensen, eventueel gepensioneerd, en wetenschappers".
Het definitieve voorstel over de ‘twijfelcommissie’ stuurt Brouwer in november naar minister Donner.