Zingen zonder orgel, ook in Afrika
WERKENDAM - Honderd jaar geleden begon de Schotse Free Presbyterian Church met zendingswerk in Zimbabwe. Inmiddels staan er met steun van stichting Mbuma-zending kerken, scholen, een kindertehuis en een ziekenhuis. Bestuurslid A. B. den Breejen van Mbuma-zending was bij de herdenkingsbijeenkomst, op 9 september bij de zendingspost in Ingwenya.
Samen met de voorzitter en de penningmeester van het Mbuma-bestuur vloog Den Breejen naar Zimbabwe. Twee keer eerder bezocht bij de zendingsposten in het Afrikaanse land. De kerken, maar ook de scholen en internaten in Ingwenya, het kindertehuis en de school in Bulawayo en het ziekenhuis in Mbuma.„De goede organisatie van de scholen in Ingwenya heeft ons getroffen”, zegt het bestuurslid. „De middelbare school is kwalitatief gezien de tweede van Zimbabwe. De orde en discipline vallen op. De leerlingen lopen -in kostuums gekleed- keurig in rijen.”
Wat in 1905 begon als een kleine zendingspost groeide uit tot 39 preekplaatsen. Enkele gemeenten bestaan uit honderden leden, het overgrote deel is klein. Er zijn vier predikanten.
De kerken zijn gesticht naar het voorbeeld van de Free Presbyterian Church. Ze hanteren dezelfde liturgie en gebruiken de Schotse psalmberijming die is vertaald in de taal van de Matabele-stam, het Sindebele. In navolging van de Schotten vieren de Zimbabwaanse christenen geen christelijke feestdagen en zingen ze zonder orgel. Mannen en vrouwen zitten in de kerk apart. De prediking grijpt volgens Den Breejen terug op de Schotse schrijvers, zoals Erskine en Boston.
Op zondag is in Ingwenya drie keer een kerkdienst. De eerste twee hebben plaats om halftwaalf en om twee uur. Mensen die ver moeten lopen om erbij te kunnen zijn, gaan naar beide diensten en blijven tussendoor over. Na de tweede dienst vertrekken ze, zodat ze voor het donker thuis zijn. Om zes uur is er een kerkdienst voor de bewoners van het internaat. „De leerlingen schrijven mee in een notitieblokje. Daar gaat iets van uit.”
Behalve de zondagse erediensten woonden de bestuursleden van Mbuma-zending ook de gebedssamenkomsten bij die eens in de week worden gehouden. „De kinderen zitten muisstil in de kerk. Er is grote belangstelling voor het Woord.”
Het was de Zuid-Afrikaan John Boyana Radasi die net voor het begin van de twintigste eeuw in contact kwam met de Schotse predikant N. Cameron, een opleiding volgde in Schotland en vervolgens aan de afstammelingen van het Zoeloevolk in Zimbabwe het Evangelie ging prediken. Hij was de Sindebele-taal machtig en vertaalde de Schotse psalmberijming. Op 9 september 1905 werd de eerste zendingspost geopend. De ambten gingen functioneren.
Twintig jaar later vertrok de eerste Schotse zendeling, ds. J. W. Tallach, naar Zimbabwe. Toekomstige Zimbabwaanse predikanten studeerden op hun beurt in Schotland en doen dat nog steeds. De kerk in Zimbabwe was zelfstandig, de Free Presbyterian Church bleef verantwoordelijk. Mbuma-zending steunt het zendingswerk van deze kerk nu ruim veertig jaar.
Omdat de Free Presbyterian Church klein en niet vermogend is, draagt Mbuma-zending financieel voor een groot deel bij aan het instandhouden van het zendingswerk in Zimbabwe. Daarnaast werken er behalve Schotten ook Nederlanders op de scholen en in het ziekenhuis in Mbuma. Teus Benschop is bezig aan een bijbelvertaling in het Sindebele.
Onder de vlag van Mbuma-zending wordt er verder met vaste regelmaat een container vol kleding verzonden naar het Afrikaanse land. De familie Barth uit ’s-Gravendeel is hiervoor sinds dertig jaar verantwoordelijk.
Den Breejen heeft bewondering voor de Nederlandse verpleegkundigen in Mbuma. „Eens in de week gaan de zusters naar de stad, ruim vier uur rijden van het ziekenhuis vandaan. De weg zit vol hobbels en bobbels. Het is zo erg dat af en toe zelfs het sleuteltje uit het contactslot valt. Dan weer verspert een grote koe hun weg. Ze moeten bovendien oppassen dat ze terug zijn voordat de avond valt, omdat het daar plotseling donker is.”
Het overgrote deel van de gemeenteleden is arm. Door wanbeleid van de overheid is eten schaars op dit moment.
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 9 september, precies honderd jaar na de opening van de eerste zendingspost, leverden verschillende Europese en Afrikaanse predikanten een bijdrage. Zestienhonderd mensen kwamen bijeen in een witte tent. Ds. N. M. Ross sprak namens de Schotse synode, ds. P. Mzamo memoreerde de historie van het zendingswerk. Ook ds. Tj. de Jong uit Staphorst, voorzitter van stichting Mbuma-zending, voerde het woord.