Binnenland

Hoogervorst zuinig met extra compensatie

DEN HAAG (ANP) - Minister Hoogervorst van Volksgezondheid is niet bereid een stroppenpot in te stellen voor problemen bij de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel.

28 September 2005 06:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:00

Hij heeft dat dinsdag in de Eerste Kamer gezegd. Het CDA vroeg maandag om deze pot waar ongeveer 150 tot 200 miljoen euro in zou moeten zitten.Het extra geld moest volgens de christen-democraten dienen voor het oplossen van onvoorziene problemen bij de invoering van de nieuwe wet die volgend jaar januari ingaat.

De minister zei wel bereid te zijn om eventueel met extra compensatie over de brug te komen als zou blijken dat groepen burgers onvoorzien op onaanvaardbare wijze in hun inkomen worden getroffen door het nieuwe verzekeringssysteem. Maar hij benadrukte dat hij geen inkomensgaranties kon geven.

De Eerste Kamer neemt volgende week een definitieve beslissing over de vraag of het nieuwe verzekeringssysteem per 1 januari volgend jaar van start mag gaan. Het CDA maakte dinsdag toestemming voor de wet afhankelijk van een aantal toezeggingen die Hoogervorst moet doen om te voorkomen dat burgers te hard worden getroffen door het nieuwe stelsel. Maar in de loop van de avond bleek al dat het CDA genoegen neemt met de toezeggingen van Hoogervorst en zo de wet volgende week aan een meerderheid helpt.

Een andere eis van het CDA ging over maatschappelijk zwakkeren in het nieuwe systeem. De algemene verwachting is dat in het nieuwe stelsel groepen zoals dak- en thuislozen en bijstandsgerechtigden een grotere kans lopen hun verzekering te verliezen. Als zij de kosten van hun verzekering niet betalen, mag de zorgverzekeraar hen na drie maanden uitschrijven. Een andere zorgverzekeraar is dan verplicht de verzekerde over te nemen, maar dan moet de persoon wel zelf een inschrijfformulier aanvragen.

Veel fracties in de Eerste Kamer verwachten dat dak- en thuislozen die stap niet snel zullen nemen, net als mensen met een bijstandsuitkering. Hoogervorst heeft dinsdag toegezegd naar oplossingen te willen zoeken. De minister zei desnoods mobiele teams met hulpverleners de straat op te sturen om voorlichting te geven aan de daklozen over het nieuwe verzekeringsstelsel. Voor de kerst komt een werkgroep met een oplossing, die ook moet voorkomen dat er een caroussel van wanbetalers bij de verzekeraars ontstaat.

VVD en CDA deden een oproep aan Hoogervorst om Nederlanders die in het buitenland wonen te hulp te schieten. Het gaat om mensen die gepensioneerd zijn of die leven van een uitkering. Ze moeten vanaf volgend jaar verplicht premie gaan betalen voor de AWBZ voor bijvoorbeeld thuiszorg, terwijl ze daar geen gebruik kunnen maken. Omdat ze in het buitenland wonen, moeten ze aanspraak maken op de hulp die daar voorhanden is en lang niet alle via de AWBZ verzekerde zorg wordt in het buitenland aangeboden. Hoogervorst maakte bekend deze buitenlandse Nederlanders een korting te geven op hun premie voor de AWBZ. In plaats van een premie van 12,55 procent gaan zij 8,8 procent betalen.

VVD en D66 tenslotte willen dat de no-claimregeling wordt vervangen voor een verplichte eigen bijdrageregeling. Bij de no-claimmaatregel betalen mensen een hogere premie voor ziektekosten. Als ze weinig gebruik maken van de gezondheidszorg krijgen ze aan het eind van het jaar als beloning maximaal 255 euro terug. De VVD en D66 vinden de regeling omslachtig en onnodig duur en ingewikkeld in de uitvoering. Een verplichte eigen bijdrageregeling is veel goedkoper, vinden ze. Hoogervorst vond het nog te vroeg om de no-claimregeling nu al af te schaffen. Hij wil eerst meer onderzoek.

Verder beloofde Hoogervorst in te zullen grijpen, als blijkt dat de individueel verzekerden opdraaien voor de kortingen die collectief verzekerden krijgen. Alle fracties in de senaat maakten zich hier hard voor. Hoe hij dat doet en wanneer hij denkt dat dit nodig is, wilde de minister nog niet zeggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer