Tegengas
Verslaggevers die zelf drugs slikken en seksuele handelingen ondergaan. Dat zijn belangrijke ingrediënten van het nieuwe televisieprogramma Spuiten & Slikken van omroep BNN.
Een van de verslaggevers zal zelf de drug LSD gebruiken. Een andere BNN-man gaat aan het begin van een live-uitzending naar een privé-vertrek waarin hij zich aanbiedt voor seksuele handelingen, met zowel een vrouw als een man. BNN wil zo veel mogelijk shockeren?
BNN-voorzitter Laurens Drillich: „Nee. Onze doelgroep zit wat anders in elkaar dan de uwe. Seks en drugs is voor onze achterban heel belangrijk. Veel jongeren uit onze doelgroep zijn met die twee zaken vrij veel bezig. De televisie-uitzending begint om elf uur ’s avonds. Ik mag aannemen dat dan jongeren van 16 jaar en ouder kijken.
Als het gaat om het drugsgedeelte van het programma: onze verslaggever gaat onder medische begeleiding drugs gebruiken. De vraag is: Wat doet dat spul met je lichaam? We willen volledige informatie bieden. De toon zal eerder waarschuwend dan wervend zijn.
Wat betreft het gedeelte over seks: We hebben gekozen voor deze aanpak, omdat we denken dat zo’n invalshoek jongeren aanspreekt. Sla er maar eens een jongerenblad als Break Out of de Hitkrant op na. Dan blijkt dat jongeren al op jonge leeftijd op de hoogte zijn van allerlei seksuele kwesties.”
Kunt u zich voorstellen dat mensen dit programma bijzonder banaal vinden?
„Ja, maar dan moeten ze er niet naar kijken.”
Uw stelling is: Het maakt niet uit hoe banaal het programma is, als we maar kijkcijfers scoren?
„Dat zijn uw woorden, de mijne zeker niet. Wij willen niet alleen maar een stel geleerden over deze zaken aan het woord laten. Bovendien maakt BNN echt niet alleen zulke programma’s. We maken ook een programma over jonge kankerpatiënten.”
Jongeren kunnen door uw programma op het idee worden gebracht om drugs te gaan gebruiken.
„Ik kan niet zeggen dat ergens uit blijkt dat het zo werkt. Vanuit uw optiek zou je jongeren moeten overhalen niet drugs te gaan gebruiken. Wij zitten op de lijn dat we ervan uitgaan dat jongeren uit onze doelgroep al bekend zijn met drugs en deze vaak ook gebruiken.”
Recent zei een advocaat dat een jonge Antilliaanse groepsverkrachter op ideeën was gekomen door seksueel ophitsende teksten van rapgroep Immorales. Zou uw programma ook zo’n effect kunnen hebben?
„Dat verband is moeilijk te leggen. Anderen zeggen dat er helemaal geen link is tussen teksten van een rapgroep en iemands wangedrag. U zult ons echt niet betrappen op een oproep om maar groepsseks te hebben en met iedereen naar bed te gaan. Ons doel is om te spelen met de thema’s die jongeren bezig houden.”
Kanker bij dieren
Dierenarts Johan de Vos uit Terneuzen gaat een kankerfonds voor dieren oprichten. Bij honden en katten is kanker de voornaamste doodsoorzaak. De Vos hoopt dat er meer geld komt voor voorlichting aan diereneigenaren en wetenschappers op het gebied van de veterinaire oncologie. „Zie ons als de dierenvariant van het Koningin Wilhelminafonds, dat kanker bij mensen onderzoekt. Wij willen meer onderzoek op het gebied van kanker bij honden, katten, knaagdieren, konijnen en pony’s.”
Geld kun je maar één keer uitgeven. Is het niet beter om dat te bestemmen voor onderzoek naar kanker bij mensen? „Laat één ding helder zijn: Wij hebben absoluut niet de intentie om het kankerfonds voor mensen te beconcurreren. Geld voor dat onderzoek is heel belangrijk.
Verder denk ik dat mensen zelf moeten beslissen waaraan ze hun geld geven. De een zal alleen geld over hebben voor mensen, een ander alleen voor dieren, een derde voor zowel mens als dier.”
JV