Grondvlak
Donderdag gaat, na twaalf jaar van voorbereiding, de eerste paal de grond in voor het nieuwe kerkgebouw van de Nederlands gereformeerde kerk van Haarlemmermeer-Oostzijde. De kerk wordt, opmerkelijk genoeg, gebouwd door de luchthaven Schiphol. Schiphol heeft de grond waarop de huidige kerk staat, nodig. De eerste paal wordt geslagen door de president-commissaris van de luchthaven, prof. drs. Gerlach Cerfontaine.
Cgk Rotterdam vijftig jaar
De christelijke gereformeerde kerk van Rotterdam-Oost/Capelle aan den IJssel bestaat donderdag vijftig jaar. De gemeente werd op 29 september 1955 geïnstitueerd en telde toen ongeveer 100 leden. Vijftig jaar later is dat aantal gestegen tot bijna 400. De reden voor deze stijging is, aldus scriba Th. Huurnink, „de komst van veel nieuwbouwwijken in Capelle aan den IJssel, twintig jaar geleden. Vanaf 1980 is ons ledental vrijwel stabiel gebleven.”De afgelopen vijftig jaar werd de gemeente gediend door vier predikanten. Ds. W. de Joode stond er van 1965 tot 1972, ds. W. Kok van 1977 tot 1983, ds. J. J. Lof van 1985 tot 1995 en ds. G. van ’t Spijker van 1995 tot 2003. Op dit moment is de gemeente vacant.
Ter gelegenheid van het jubileum wordt er vrijdag een avond voor de jongeren van de gemeente gehouden. Zaterdag is er een ontmoetingsmiddag voor gemeenteleden waarbij ook aandacht aan de geschiedenis van de gemeente wordt besteed. Zondag wordt het jubileum herdacht in een kerkdienst waarin ds. G. van ’t Spijker en ds. J. J. Lof, zullen voorgaan.
Ter gelegenheid van het jubileum is het herdenkingsboek ”Zo ik niet had geloofd” samengesteld. Het boek kost 11 euro.
Geen subsidie synagoge Borculo
Stichting Synagoge Borculo houdt zich bezig met de restauratie van de ruim 250 jaar oude Borculose synagoge aan de Weverstraat. Hiervoor deed de stichting herhaaldelijk een subsidieaanvraag bij de provincie Gelderland, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) en de Europese Unie, maar tot nu toe werd er geen subsidie toegekend.
De synagoge werd in 2000 overgedragen aan de stichting, die van het gebouw een rijksmonument ter ere van de joodse bevolking wilde maken. „Borculo is namelijk een van de eerste plaatsen in het oosten van het land waar zich joden gevestigd hebben”, zegt J. Bosman, vice-voorzitter van stichting.
„Bij de aankoop van het monumentale gebouw in 1998 was de synagoge in zeer slechte staat en was restauratie hard nodig”, aldus Bosman. Ondanks dat er geen subsidie werd gegeven, besloot de stichting toch een begin te maken met de restauratie. Met behulp van giften van particulieren en de Rotary Club Berkel werd het gebouw schoongemaakt en het dak gerepareerd. Ook werd er vloerverwarming aangelegd.
De stichting hoopte in oktober 2005 de restauratie af te kunnen ronden, zodat het gebouw gebruikt zou kunnen worden voor het houden van onder andere tentoonstellingen, muziekavonden en als expositieruimte voor kunstschilders. Maar dat kan volgens Bosman „nog wel drie jaar duren. De stichting heeft een schuld van ruim 200.000 euro en er is nog bijna hetzelfde bedrag nodig voor het opknappen van de galerij, het plafond en de muren.”
„Gelukkig hebben we een paar particulieren die ons financieel steunen. Door het houden van evenementen hopen wij dat er giften blijven komen. Op die manier kunnen we stapje voor stapje verder met de restauratie”, aldus Bosman.
Restauratie kerk Dorkwerd
„Welke N.H. kerk wil te zijner tijd een gift ontvangen voor restauratie?” Ruim zes jaar geleden reageerde N. van den Bergh-Bos uit Lageland (Groningen) op dit schakeltje in het Reformatorisch Dagblad.
De hervormde kerk uit Dorkwerd, waar de inmiddels overleden J. van den Bergh kerkvoogd was, is in 1648 gebouwd op een wierde. De wierde is voor een deel afgegraven in het begin van de vorige eeuw, waardoor de kerk is gaan verzakken. Er komen scheuren in de muren, de vloer zakt weg en de toren van de kerk helt voorover.
Van den Bergh: „De hele vloer moet uit de kerk worden gebroken en van binnenuit moet een nieuwe fundering worden aangelegd. Zo’n restauratie is een dure aangelegenheid, dus toen ik het schakeltje onder ogen kreeg, reageerde ik onmiddellijk.”
Die reactie had grote gevolgen. De kerk ontving een bedrag van ruim 27.000 euro, afkomstig uit de nalatenschap van K. van Triest uit Deventer. De jaren daarna was de hervormde gemeente druk met het aanvragen van subsidie. De gemeente Groningen besloot een fors deel van de restauratiekosten te betalen uit de rijkssubsidie voor monumentenzorg.
Het door de gemeente toegezegde bedrag dekt 70 procent van de 470.000 euro die nodig is. De hervormde gemeente Dorkwerd moet dus nog ruim 1,5 ton zelf opbrengen. „Wij doen dit door verschillende instanties aan te schrijven. De gemeente zal zelf 50.000 euro moeten bijdragen. Dit is natuurlijk een groot bedrag voor de kleinste zelfstandige hervormde gemeente van Nederland, maar wij hopen met de hulp van vele mensen uit het land dit geld toch bij elkaar te krijgen”, zegt Van den Bergh.
De hervormde gemeente houdt nog elke zondag een dienst en telt veertig leden.
voetnoot (u17( De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.