Veerman pleit voor rentmeesterschap
DEN HAAG - In Nederland verdwijnen te veel bijzondere planten en dieren, vindt minister Veerman van Landbouw. Bij de opening van de website www.nederlandsesoorten.nl maandag in Leiden pleitte hij daarom voor rentmeesterschap. „Ik vind dat wij inderdaad die morele plicht hebben om de natuur ongeschonden door te geven aan volgende generaties.”
De website is een register van 35.000 in Nederland voorkomende soorten planten, dieren en schimmels. Het nieuwe overzicht vervangt een reeks oudere registers die in de loop van ongeveer 150 jaar veldwerk eerder zijn opgesteld. Het register wordt steeds geactualiseerd, omdat telkens nieuwe planten en dieren ons land binnentrekken om zich hier te vestigen.Onder die nieuwkomers zitten volgens Veerman ook geregeld „onwelkome gasten”, zoals de muskusrat, die Nederlandse planten en dieren verdrijven. Het Rijk streeft in zijn beleid naar een natuur waarin planten en dieren die in 1982 van oorsprong in Nederland voorkwamen, „in de nabije toekomst geen gevaar” meer lopen te verdwijnen.
Om het nieuwe soortenbeleid gestalte te geven, worden ook de procedures aangepast. De tijd van ellenlange trajecten om een vleermuisnest uit de schoorsteen te mogen verwijderen, is voorbij. Bivakkeert het dier buiten zijn leefgebied, dan zal het eenvoudiger worden een ontheffing te krijgen. Binnen zijn leefgebied krijgt de vleermuis wel alle bescherming die hij nodig heeft.
Bij deze zogeheten leefgebiedenaanpak wordt niet één bepaalde soort koste wat het kost in de watten gelegd, maar wordt een gebied zo ingericht dat bijvoorbeeld de roerdomp én andere moerasvogels zich er thuis voelen.
Er worden tien verschillende leefgebieden ontwikkeld, waaronder kustgebied, droge zandgronden, moerassen en agrarisch landschap. In deze gebieden zijn de soorten beschermd tegen economische ontwikkelingen als nieuwe bedrijventerreinen of woonwijken. Omdat de populaties van een planten- of diersoort in deze leefgebieden sterk genoeg zullen zijn om te overleven, hoeven ze erbuiten minder strikt beschermd te worden.