Afghanen sceptisch over opmars alliantie
„De Noordelijke Alliantie had naar de Verenigde Staten moeten luisteren en nooit Kabul mogen binnentrekken. Mijn familie die er nog woont, heeft gezien dat er mensen op straat zijn vermoord door de alliantie." Afghaanse vluchtelingen in Nederland zijn niet onverdeeld blij met de inname van Kabul door de alliantie.
Asad Ullha Alekozei vluchtte in 1994 uit Afghanistan naar Nederland voor de mujahedin die nu deel uitmaken van de alliantie. Zijn familie woont nog steeds in Afghanistan. Alekozei volgt de ontwikkelingen in zijn geboorteland op de voet.
Via de telefoon hoort hij hoe het er in Kabul aan toe gaat. De gedode mensen waren volgens zijn familie leden van de Taliban. „Maar dat zijn ook maar gewoon studenten. De mujahedin van de Noordelijke Alliantie zijn net zo erg als de Taliban. Ik ben voor de mujahedin gevlucht, niet voor de Taliban", zegt Alekozei.
Alekozei hoopt dat de Verenigde Naties naar Kabul gaan tot er een duidelijke nieuwe regering is opgestaan. Hij zegt dat bombarderen niet de oplossing is. „We zitten niet op bommen en voedselpakketten te wachten, maar op een eigen land waar je zonder angst over straat kunt gaan."
Communisten
Ook Faquiri heeft geen vertrouwen in de alliantie. Hij heeft zes jaar in een Afghaanse gevangenis gezeten. Faquiri was tegen de communisten die jarenlang aan de macht waren. Twaalf jaar geleden kwam hij naar Nederland. „Het is positief dat de Taliban uit Afghanistan worden verdreven, maar de Noordelijke Alliantie is ook niet te vertrouwen. Zij hebben begin jaren '90, toen ze aan de macht waren, ook het volk zwaar onderdrukt en vrijwel alle mensenrechten geschonden."
Faquiri gelooft dat de Noordelijke Alliantie Kabul niet is binnengetrokken zonder toestemming van Washington. „Ik denk dat ze groen licht hebben gekregen van Amerika. En dat is geen verstandige beslissing geweest. Mijn familie heeft ondervonden hoe deze groep regeert. Ze vechten onderling over de macht en moorden alles en iedereen uit die het niet met hen eens is."
Nasir van de Amsterdamse Afdeling Afghanistan zegt dat alle Afghanen in Nederland zich zorgen maken. De tv-beelden van feestende mensen in Kabul begrijpt hij wel. „Die mensen zijn blij dat de Taliban weg zijn. Maar ik ben bang dat heel de wereld Afghanistan weer vergeet als de Taliban zijn verdwenen."
Nasir denkt dat de voormalige koning van Afghanistan een grote rol kan spelen bij het opzetten van een nieuwe regering. „De burgers in Afghanistan respecteren hem. En hij heeft de Verenigde Naties achter zich staan."