Opinie

Eén vrouw is genoeg

Een oude volkswijsheid zegt: „Eén vrouw is 1000 man te erg.” Dan moet men wel over een forse dosis durf beschikken om er een tweede vrouw bij te nemen. Een man uit Roosendaal doet dit en geeft die ’moedige daad’ nog een officieel tintje ook.

23 September 2005 20:34Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Vrijdag stapte hij in gezelschap van zijn echtgenote en zijn tweede eega naar een notaris om de verbintenis in een samenlevingscontract vast te leggen. Het is het eerste drietal in ons land dat een bigame relatie een juridische status geeft. Het is nog slechts wachten op een man die aan twee vrouwen niet genoeg heeft en er drie of meer neemt. Dan is er nog openlijker sprake van polygamie, oftewel veelwijverij.Ongetwijfeld weet het echtpaar uit Roosendaal wie het in huis haalt. Maar de vraag is of het ook beseft wat het in huis haalt. Een tweede volkswijsheid leert: „De derde man (of vrouw) brengt de ruzie an.”

Twist, tweedracht en jaloezie zijn de woning van het drietal binnengeslopen. De voorbeelden uit de Bijbel zijn overduidelijk. Lea leed onder de bijzondere liefde die haar zus Rachel van Jakob kreeg. En Hanna had verdriet vanwege de treiterijen van Peninna.

De ’echtverbintenis’ tussen het drietal in Roosendaal is een volgende stap in de afbraak van de bijzondere positie die het huwelijk tussen een man en een vrouw eeuwenlang had. Daar is een einde aan gekomen door de erkenning van het homohuwelijk. Het samenlevingscontract waarin die verbintenis wordt vastgelegd, heeft voor de Nederlandse wet een status die vergelijkbaar is met een huwelijksovereenkomst. Daarmee is het huwelijk gereduceerd tot een privaatrechterlijke overeenkomst tussen twee mensen en ontdaan van zijn sacrale karakter.

Die moderne waardering van het huwelijk is wel heel ver verwijderd van de gedachte dat hierbij gaat om een goddelijke instelling. Ook al zijn er voorbeelden uit het Oude Testament aan te wijzen dat mannen meerdere vrouwen hadden, toch laat de Bijbel duidelijk zien dat dit afwijkingen zijn van Gods gebod. Bij de schepping gaf de Heere aan Adam één vrouw. Dat is fundamenteel voor het huwelijk.

Bij de discussie over het homohuwelijk, nu ruim vijf jaar geleden, is door verschillende christelijke politici gewaarschuwd dat de deur werd opengezet voor de erkenning van andere samenlevingsvormen, waaronder polygamie. Kamerlid Halsema van GroenLinks erkende dat toen. Als mensen dat willen, dan moet dat volgens haar kunnen.

De verantwoordelijke staatssecretaris van Justitie, Cohen, geloofde echter dat het niet zo ver zou komen. Polygamie achtte hij in strijd met de waardigheid van de vrouw. Hij sprak van een „denaturering” van het huwelijk. Inmiddels is duidelijk dat de voorspellingen van de christelijke partijen zijn uitgekomen.

Dankzij een maas in de wet is het in ons „beschaafde Nederland” mogelijk veelwijverij een juridische status te geven. Daarmee zijn we terug bij de levenswijze van primitieve volken waar de beter gesitueerde mannen hun status verhoogden door meer dan één vrouw te nemen. Onze maatschappij is terug bij de oervorm van het heidendom. Het enige verschil is dat we het juridisch gezien iets netter hebben geregeld.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer