Rotterdam Airport weigert Beatrix en Balkenende
ROTTERDAM (ANP) – Het vliegveld van Rotterdam weert vluchten van de overheid. Dit betekent dat onder anderen koningin Beatrix en premier Balkenende niet langer vanuit de havenstad kunnen vertrekken. Ze moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Schiphol.
Rotterdam Airport protesteert met de maatregel tegen de onlangs opgelegde boetes voor het overschrijden van de geluidsnormen. Dat zei directeur R. Wondolleck vrijdag.Volgens hem zijn het juist de vluchten van de overheid die ertoe leiden dat de luchthaven te veel herrie produceert. Rotterdam Airport nam vorig jaar de vluchten over van het marinevliegkamp Valkenburg, dat wordt gesloten. Het vliegveld in de havenstad moet hierdoor wekelijks tientallen extra vluchten verwerken, die vooral ’s nachts plaatsvinden.
Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) liet weten dat Balkenende en koningin Beatrix voortaan uitwijken naar Schiphol of het vliegveld van Enschede. In dringende gevallen zal nog wel gebruik worden gemaakt van Rotterdam Airport.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de luchthaven begin september een boete van maximaal 520.000 euro opgelegd. Rotterdam Airport stond daarvoor al onder verscherpt toezicht. In het verlengde van de start– en landingsbaan veroorzaakt het te veel geluidsoverlast.
Uiteindelijk is besloten een boete op te leggen, omdat het vliegveld in de ogen van het ministerie te weinig heeft gedaan om de herrie te beperken. Wondolleck vindt het belachelijk dat „dezelfde minister die hier landt, een halfuur later een bekeuring uitdeelt."
Rotterdam Airport is volgens de directeur in de problemen gekomen doordat het geluidsstelsel is gebaseerd op foute berekeningen. Het vliegveld werkt inmiddels aan een aanpassing. In de tussentijd wil Wondolleck dat de overheid een kleine overschrijding van de geluidsnormen gedoogt.
Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) heeft naar eigen zeggen de afgelopen zomer gebruikers van overheidsvluchten verzocht terughoudend te zijn met het gebruik van Rotterdam Airport. Het ministerie is volgens Schultz bereid „technische onvolkomenheden" in het geluidsstelsel te corrigeren, maar dan moet het vliegveld wel een verzoek daartoe indienen. Dat is nog niet gebeurd.