Binnenland

Buitenmelk beter dan stalmelk

WAGENINGEN - Melk van koeien die in de wei grazen, is gezonder dan dat van koeien die op stal staan en kuilvoer eten.

Wetenschapsredactie
23 September 2005 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Dat blijkt uit onderzoek van dr. Anjo Elgersma en collega’s van Wageningen Universiteit. Elgersma onderzocht samen met onderzoekers van het instituut NIZO Food Research honderden melkmonsters.De melk van koeien die in de wei grazen, bevat 45 procent onverzadigde en 55 procent verzadigde vetzuren. Van koeien die op stal staan en kuilvoer eten, bevat de melk 30 procent onverzadigde en 70 procent verzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn gezond, verzadigde niet. Verzadigde vetzuren verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

„De trend dat koeien in Nederland meer binnen worden gehouden, is dus geen goede ontwikkeling”, aldus Elgersma. Koeien die buiten lopen, krijgen meer onverzadigde vetzuren naar binnen doordat ze in de wei vooral de bovenkant van de grassprieten eten. „Dit uiteinde bevat relatief veel onverzadigd vet”, aldus Elgersma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer