Kerk & religie

Dr. Ganzevoort gaat mogelijk in appèl

UTRECHT - Ds. R. R. Ganzevoort, van wie donderdag bekend werd dat hij is ontslagen als predikant binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), overweegt bezwaar tegen dit besluit aan te tekenen bij de Landelijke Vergadering (generale synode) van de NGK.

Kerkredactie
23 September 2005 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Dat zei hij vrijdagmorgen desgevraagd.De kerkenraad van de Ngk van Doorn en omstreken meldde donderdag in een persbericht dat hij in een brief aan dr. Ganzevoort heeft laten weten „de tussen hem en de gemeente Doorn bestaande verbintenis niet langer te kunnen voortzetten.” Dr. Ganzevoort, werkzaam aan de Vrije Universiteit en de Theologische Universiteit in Kampen, was als predikant met een bijzondere opdracht aan deze gemeente verbonden. Begin 2003 maakte hij bekend dat hij samenwoonde met een andere man.

Uiteindelijk kwam de zaak op de regio (classis) Utrecht terecht. Deze besloot recent zijn goedkeuring te geven aan het besluit van de kerkenraad van Doorn, dit nadat de regio ook de regio Dordrecht-Gorinchem om advies had gevraagd. „Ook de regio Utrecht acht het niet wenselijk dat een predikant kiest voor deze samenlevingsvorm”, schrijft de regio in een gisteravond verstuurd persbericht. „Het lijkt de regio onwaarschijnlijk dat een homoseksueel samenlevend predikant op dit moment met vrucht (een van) de Nederlands Gereformeerde Kerken zal kunnen dienen. Eerder is de verwachting dat de keuze voor deze samenlevingsvorm onrust en verdeeldheid zal geven, zowel plaatselijk als landelijk. Een verder functioneren van ds. Ganzevoort als predikant lijkt de regio om die reden dan ook niet tot opbouw van de kerken.”

„Los van deze ontslagprocedure”, aldus het persbericht, „lijkt het de regio Utrecht zeer gewenst dat er in de NGK een gesprek op gang komt over de plaats van homoseksuele broeders en zusters in de gemeente en daarbij te zoeken naar een bijbelse basis onder de keuze van al dan niet homoseksueel samenleven.”

Ds. Ganzevoort overweegt bezwaar aan te tekenen tegen het besluit bij de Landelijke Vergadering, zei hij donderdagmorgen desgevraagd. „Niet eens zozeer om mijzelf, maar meer omdat dit besluit ook een teken is naar anderen toe. Kennelijk mogen bepaalde groepen gemeenteleden vanwege het simpele feit van hun geaardheid niet zo deelnemen aan het kerkelijk leven als anderen.”

„Dit is niet de manier waarop de NGK tot dusver omgingen met fundamentele geschilpunten”, zegt dr. Ganzevoort. „We hebben het gesprek, over de vrouw in het ambt bijvoorbeeld, altijd tot op het diepst gevoerd - en daarbij elkaar altijd vast willen houden. En zo had ik ook het gesprek over homoseksualiteit willen voeren. De fundamentele vraag voor mij in dit verband is: Hoe wil je kerkzijn? Hoe ga je om met bepaalde gevoelige zaken?”

Dat hij de kerkenraad van Doorn voor een voldongen feit had geplaatst en daarom zélf vooruit heeft gelopen op het gesprek, vindt hij een wat merkwaardige redenering. „Ik had toch niet aan de kerkenraad hoeven vragen of ik een relatie met iemand mocht aangaan? Bovendien: had ik met dat ik die relatie aanging, mijn predikantschap moeten neerleggen? Dat mag volgens de kerkorde niet eens zomaar, alleen in geval van bijvoorbeeld trouweloze verlating van de dienst. Ik ben ook niet geschorst. Er was geen sprake van een tuchtzaak.”

Zelf had hij ook nog enkele compromissen voorgesteld, zegt hij. „Ik heb aangeboden om met emeritaat te gaan, of als predikant met een bijzondere opdracht onder bepaalde condities aan een gemeente verbonden te worden. Maar daar was geen sprake van.”

De gang naar de burgerlijke rechter wil dr. Ganzevoort niet maken. „Ik wil de zaak niet op de spits drijven, al vind ik wel dat er soms onzorgvuldig met mijn naam is omgesprongen. Daar komt bij dat het ook niet zo veel zin zal hebben om naar de rechter te stappen, omdat die de kerken in gevoelig liggende zaken tot nu toe erg vrijlaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer