Kerk & religie

„Scheppingswerk is niet na te meten”

DALFSEN - „Het scheppingswerk is goddelijk en daarom niet met menselijke maatstaven te meten. Wie tegen alle wetenschappelijke berekeningen in vasthoudt aan het getuigenis van de Bijbel, moet het vreemdelingschap aanvaarden, al zoekt hij het niet.”

Van een medewerker
23 September 2005 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Dit zei de gereformeerd vrijgemaakte ds. J. R. Visser uit Dronten donderdag in Dalfsen in een lezing over ”Schriftgezag en Genesis 1”. De problemen met Genesis komen volgens hem voort uit de neiging om menselijke schema’s over Gods spreken te leggen. „Dan wordt God beperkt in de rijkdom van Zijn Woord.” De predikant constateerde dat er in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt geen twijfel bestaat dat God alles geschapen heeft. „Wel werpen vooraanstaande vrijgemaakte theologen de vraag op of de eerste hoofdstukken van Genesis adequaat weergeven hoe God alles schiep.”Volgens verontruste leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt staan de eerste hoofdstukken van Genesis bij vrijgemaakte theologen ter discussie. De ontwikkelingen in eigen kring baren een groep vrijgemaakten grote zorgen. Vijf gemeenten uit de omgeving van Zwolle richtten daarom ”de regionale studiegroep kerkelijke ontwikkelingen De Vijfhoek” op. Dit seizoen zullen zeven studieavonden worden belegd met schriftgezag als centraal thema. De eerste studieavond, donderdag, trok zo’n 250 belangstellenden.

Ds. J. R Visser doceerde tien jaar Oude Testament aan de ”Teologiese Skool” van de Vrije Gereformeerde Kerken in het Zuid-Afrikaanse Pretoria. Sinds januari is hij predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Dronten.

„De beschrijving van de schepping is geen beeldspraak, maar heerlijke uitbeelding van een werkelijkheid”, zo zei de predikant. „Naar Gods eigen Woord was de schepping zeer goed. Dat wil zeggen: er was geen dood, geen vijandschap en er waren ook geen verscheurende dieren. Wie dit betwijfelt, kan ook het herstel in Jesaja 11 en 65 en Romeinen 8 niet serieus meer nemen. Ook de verandering in voedselvoorschriften ondersteunt deze opvatting. Voor de zondeval eet de mens alleen maar vruchten, na de val ook plantaardig voedsel, terwijl er pas na de zondvloed sprake is van vlees.”

Meermalen verwees ds. Visser naar ”Woord op schrift”, een studie van vrijgemaakte theologen over het schriftgezag. Volgens ds. Visser laten de vrijgemaakte theologen in dit boek de Schrift niet zijn eigen uitlegger zijn. De exegetische argumenten die ds. J. J. T. Doedens in dit boek voor zijn visie aanvoert, noemde ds. Visser erg zwak. „Waarom zou het een probleem zijn dat er licht is voordat er lichtdragers zijn? Het boek Openbaring zegt dat er licht is zonder de zon en de maan, omdat God Zelf de lichtbron is.” Als God spreekt, is het volgens de predikant in één ogenblik licht en heeft het licht geen miljoenen jaren nodig om de aarde te bereiken. „Ook in 1 Korinthe 15 is er sprake van dat de gelovigen bij de wederkomst in een ondeelbaar ogenblik veranderd worden. Waarom zou God er dan niet in één ogenblik voor kunnen zorgen dat er licht is?”

In het Hebreeuws wordt het woord ”scheppen” volgens ds. Visser uitsluitend met God verbonden. „Genesis 1 eindigt niet in de mens, maar in Gods rusten in en genieten van Zijn eigen schepping. Vaak wordt Genesis gezien als een menselijk getuigenis over Gods daden. Maar de mens heeft de eerste dagen en zelfs zijn eigen schepping niet eens bewust meegemaakt. Hieruit blijkt dat we voor honderd procent afhankelijk zijn van Gods openbaring.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer