Fiscale onregelmatigheden bij dochters TNT
AMSTERDAM (ANP) – Bij dochterondernemingen van het post- en logistiekconcern TNT zijn in het verleden waarschijnlijk onregelmatige handelingen verricht met betrekking tot bepaalde belastingskwesties.
Dat heeft het Nederlandse concern donderdagavond laat bekendgemaakt.TNT stelt een nader onderzoek in. Het Nederlandse concern houdt er rekening mee dat de onderzoeksresultaten een negatief effect kunnen hebben op zijn resultaten en zijn financiële positie.
TNT maakt niet bekend om welke dochterondernemingen het gaat, aldus een woordvoerster. Het onderzoek zal namens de raad van commissarissen worden verricht door het zogenoemde Audit Committee van TNT. Een onafhankelijk advocatenkantoor zal hierbij assisteren.
TNT heeft Karel Kooijman aangesteld om de onderzoeken bij de betrokken dochteronderneming te coördineren. Kooijman is een fiscale deskundige die tot zijn pensioen in 2000 werkzaam was bij Shell. Aansluitend was hij tot 2003 parttime fiscaal raadsadviseur bij het ministerie van Financiën.
TNT maakte vorig jaar melding van problemen met de Britse belastingdienst. Dat betrof dochterondernemingen in Groot-Brittannië. Intern onderzoek leerde dat deze Britse dochters niet alle benodigde informatie hadden verstrekt aan de belastingdienst en accountant PricewaterhouseCoopers. Als gevolg van deze zaak moest het concern, toen nog TPG genaamd, een fiscale last nemen van 59 miljoen euro. De onderzoeken die nu worden gestart bij „enkele dochterondernemingen elders" vloeien volgens de woordvoerster voort uit de Britse kwestie.
Afgelopen maandag werd bekend dat financieel-directeur Jan Haars bij TNT opstapt wegens verschil van mening over het te voeren beleid. Volgens de woordvoerster heeft zijn vertrek niets te maken met de mogelijke fiscale onregelmatigheden, die dateren uit de jaren negentig.
In die periode was de huidige topman van TNT, Peter Bakker, financieel-directeur van het post-en logistiekconcern. Bakker volgde drie jaar geleden Ad Scheepbouwer als bestuursvoorzitter op. Scheepbouwer vertrok naar het destijds noodlijdende KPN. Hij slaagde erin het telecomconcern weer op de rails te krijgen.