„SPD wil CDU/CSU splitsen”
BERLIJN - De SPD van de Duitse bondskanselier Schröder hoopt door een wijziging van het huishoudelijk regelement van de Bondsdag toch nog de grootste partij te worden. De sociaal-democraten willen volgens welingelichte bronnen een eind maken aan samenwerking van de CDU/CSU in de Bondsdag.
De christen-democratische unie is na de verkiezingen de grootste partij in de Bondsdag, met drie zetels meer dan de SPD. Zowel bondskanselier Schröder als lijsttrekker Merkel van CDU/CSU eist het recht op om een nieuwe regering te vormen. Beide partijen zouden elkaar donderdag spreken over de vorming van een zogenaamde grote coalitie.De vice-fractievoorzitter van de SPD, Gernot Erler, bevestigde donderdag het plan van zijn partij. „Ja, er zijn dergelijke ambities”, zei hij in een vraaggesprek met RBB-Inforadio. Als de wijziging van het regelement doorgaat, wordt de SPD de grootste fractie in de Bondsdag, maar dit vereenvoudigt de vorming van een nieuwe regering niet.
Een fractiegenoot van Erler ontkende de plannen. Ludwig Stiegler zei volgens de omroep ARD dat de SPD geen „concrete plannen” heeft voor een verandering van het regelement. Wel kijkt men met andere ogen naar bepaalde zaken, voegde hij eraan toe. CDU-politicus Friedbert Pflüger sprak tegenover het persbureau DPA over een „staatsgreepachtige zet.”
Voorzitter Edmund Stoiber van de CSU vindt dat Angela Merkel schuld heeft aan het tegenvallende resultaat in de verkiezingen. Stoiber zou Merkel op CSU-bijeenkomsten „harteloos en koel” taalgebruik hebben verweten. Dat meldde de krant Süddeutsche Zeitung donderdag op gezag van bronnen binnen de CSU. Stoiber zou hebben gezegd dat als de CSU een grotere rol had kunnen spelen in de verkiezingscampagne, deze emotioneler zou zijn geweest.
Stoiber is naast CSU-voorzitter ook minister-president van Beieren. Twee jaar geleden leidde hij de CDU/CSU nog in de verkiezingen voor de Bondsdag. Hij leed toen een nederlaag tegen Gerhard Schröder van de SPD.
Merkel is dinsdag herkozen als fractievoorzitster van de CDU/CSU in de Bondsdag. Zij kreeg 98,6 procent van de stemmen (93,7 procent in 2003). De verkiezing werd eerder gehouden dan oorspronkelijk gepland. Merkel (51) wilde, na de voor de christen-democraten teleurstellend verlopen verkiezingen van zondag, snel een bevestiging van haar leidersrol.
Volgens de Duitse politiek analist Nils Diederich stuurt Schröder aan op nieuwe verkiezingen. Diedrich zegt dat in een interview dat de Oostenrijkse krant Der Standard woensdag publiceerde.
Diederich, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Berlijn, zegt ervan overtuigd te zijn dat de Duitsers in januari of februari opnieuw naar de stembus kunnen. De sociaal-democraat Schröder probeert Merkel volgens hem „af te matten.”
Bondspresident Horst Köhler liet woensdag het persbureau DPA weten dat hij het ondanks de moeilijke uitgangsposities voor mogelijk houdt dat de partijen eruit komen. „Nu moeten we hun ook de rust en de tijd geven dat uit te werken.”
Ondertussen zijn de Duitse partijen woensdag hun eerste oriënterende gesprekken begonnen. Als eersten kwamen afgevaardigden van SPD en de Groenen samen. Deze twee partijen verloren zondag hun meerderheid in de Bondsdag. Beide partijen bespreken onder meer de kansen van een zogenoemde verkeerslichtcoalitie met de FDP. De liberalen willen echter niets weten van een coalitie met de SPD.